Το «Succession» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «Game of thrones» αλλά με φόντο τα μίντια. Αλλωστε, η πρεμιέρα του το 2018 ήρθε στο ΗΒΟ μετά το τέλος του επικού δράματος και κάτω από τους προβολείς του βάζει την οικογένεια Ρόι, ιδιοκτήτες του κολοσσού Waystar RoyCo που δραστηριοποιείται στα μέσα ενημέρωσης και τη βιομηχανία του θεάματος στη Νέα Υόρκη. Η ιστορία του αρχίζει να εξελίσσεται όταν η υγεία του αυτοδημιούργητου πατριάρχη της οικογένειας κλονίζεται κάπου στα 80α γενέθλιά του κι αποφασίζει να αποσυρθεί από την ηγεσία της επιχείρησης, πυροδοτώντας μια ανελέητη μάχη διαδοχής μεταξύ των τεσσάρων παιδιών του. Οπως ακριβώς και στον σαιξπηρικό «Βασιλιά Ληρ», καθένα από τα τέκνα Ρόι θέλει την εξουσία για τον εαυτό του κι ακολουθεί το δικό του σκοτεινό μονοπάτι για να την κατακτήσει κόντρα στους υπολοίπους. Στον εμφύλιο που ξεσπά στην καρδιά της δυσλειτουργικής οικογένειας, οι κανόνες σπάνε εκκωφαντικά, τα προσχήματα δεν κρατιούνται διόλου, οι ηθικοί φραγμοί είναι ανύπαρκτοι και όλα τα όπλα είναι πλέον πάνω στο τραπέζι, αρκεί αυτός που θα τα χρησιμοποιήσει να είναι πρόθυμος να χάσει ένα κομμάτι του εαυτού του κάθε φορά που επιφέρει χτυπήματα στο ίδιο του το αίμα.

Μετά από τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες σεζόν, τα παιχνίδια εξουσίας και χρήματος ολοκληρώνονται με τον τέταρτο κύκλο που κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αποκλειστικά στη Nova την Παρασκευή 7 Απριλίου. Η δημοφιλής σειρά του Τζέσι Αρμστρονγκ που έχει κατακτήσει 52 τηλεοπτικά βραβεία (ανάμεσά τους 13 Emmy και 9 Χρυσές Σφαίρες) και εμπνέεται από αληθινές παντοδύναμες οικογένειες του Τύπου όπως οι Μέρντοχ και οι Σουλτσμπέργκερ, φτάνει στην κορύφωσή της με τα τελευταία 10 επεισόδια που θα αναδείξουν τον διάδοχο της αυτοκρατορίας Ρόι. Λίγο πριν κλείσει η αυλαία του «Succession», τρεις από τους βασικούς πρωταγωνιστές της, οι Σάρα Σνουκ, Νίκολας Μπράουν και Αλαν Ρακ μίλησαν αποκλειστικά στα «Πρόσωπα».

Σάρα Σνουκ (Σιβ Ρόι)

«Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει»

«Νομίζω ότι το γεγονός ότι η σειρά έχει γίνει πολύ δημοφιλής και πολύ επιτυχημένη πιθανότατα λέει πολλά για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ως κοινωνία και πόσο φιλοδοξούμε να κοιτάξουμε προς τον πλούτο, προς την εξουσία, προς εκείνα τα πράγματα που θα θέλαμε να αποκτήσουμε για τον εαυτό μας. Αλλά και κρυφά πολύ ευχαριστημένοι που όλα αυτά δεν σε κάνουν ευτυχισμένο, δεν κάνουν κανέναν καλύτερο άνθρωπο αφού η απόλυτη εξουσία διαφθείρει εντελώς. Ακόμα κι έτσι, είναι μια οικογενειακή σειρά. Αναφέρεται στις αλληλεπιδράσεις των μελών της οικογένειας και το πώς δεν αγαπούν πραγματικά ο ένας τον άλλον με τον τρόπο που πιθανώς θα έπρεπε. Και ξέρετε, όλοι έχουν μια οικογένεια κάποιου είδους, οπότε υπάρχει κάτι οικείο εκεί μέσα επίσης». «Μετά από τέσσερις σεζόν που παίζω ένα στέλεχος των μέσων ενημέρωσης, έμαθα πλέον ότι τα μέσα ελέγχουν το μήνυμα, υποθέτω ότι είναι αυτοί που έχουν την πραγματική δύναμη. Ναι, μην πυροβολείτε τον αγγελιαφόρο, αλλά ο αγγελιαφόρος έχει την περισσότερη δύναμη, είναι αυτός με το μεγάφωνο».

«Ο ρόλος της Σιβ είναι ο πιο δύσκολος χαρακτήρας που έχω παίξει. Δεν ήταν ένας χαρακτήρας που ήθελα να παίξω στην αρχή. Νομίζω ότι ένιωθα πολύ διαφορετική προσωπικά που δεν θα μπορούσα να κάνω καλή δουλειά παίζοντας την. Δεν έχω εμπειρία με αυτό το είδος πλούτου ή καμία επαφή μαζί του. Και έτσι ένιωθα, ίσως ότι ήταν ένα μεγάλο άλμα το να παίξω τέτοιου είδους χαρακτήρα. Αφού το έκανα όμως, ήταν πραγματικά ξεχωριστό για μένα. Ηταν η μεγαλύτερη πρόκληση από την άποψη της κωμωδίας που έπρεπε να κάνω και του αυτοσχεδιασμού που επιτρεπόταν αλλά ήταν ανταποδοτική πρόκληση. Είμαι έτοιμη να προχωρήσω σε άλλους χαρακτήρες τώρα για να δω τι έχω μάθει, πώς εξελίχθηκα και αν μπορώ να τα εφαρμόσω όσα έμαθα σε άλλους χαρακτήρες και άλλες διαφορετικές προκλήσεις».

«Η Σιβ είναι κάποια που μπορεί να παραμείνει αμίλητη αν νιώθει ότι αυτή είναι η καλύτερη κίνηση. Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι μια κίνηση δύναμης. Μερικές φορές είναι καλύτερο απλώς να ακούς και να αφήνεις κάποιον να μιλάει, παρά να τον διακόπτεις και να του πεις αυτό που σκέφτεται, αυτό που πιστεύει. Ως άτομο διαφέρω τόσο πολύ από τη Σιβ. Ισως μόνο λίγη αυτοπεποίθηση έχω πάρει από εκείνη παίζοντάς την».

Νίκολας Μπράουν (ξάδερφος Γκρεγκ)

«Περήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει»

«Νομίζω ότι είναι αρκετά παράλληλος με τον κόσμο μας, ο κόσμος των Ρόι. Είναι σαν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εταιρικού τοπίου, του πολιτικού τοπίου που ελέγχεται από πλούσιες οικογένειες και τα μέσα ενημέρωσης. Ξέρετε, το ΑΤΝ είναι αρκετά κοντά στο Fox News. Και θα φανταζόμουν ότι η ατζέντα του Fox News είναι αυτή που ο Τομ επιβάλλει στους ανθρώπους του στο ATN. Υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί. Τίποτα από αυτά δεν είναι απίστευτο που συμβαίνουν στο «Succession»».

«Για τον ρόλο του ξάδερφου Γκρεγκ, ήμουν δύο φορές υποψήφιος για βραβείο Emmy. Αυτά τα πράγματα είναι κατά κάποιο τρόπο τυχαία. Αλλά το να με επιλέγουν και να είναι το όνομά μου σε μια μικρή λίστα ηθοποιών, είναι η πρώτη φορά που το βίωσα για ένα μεγάλο βραβείο. Σαν να επικυρώθηκε όταν συνέβη τη δεύτερη φορά και αισθάνθηκα πραγματικά ωραία. Παίζω το κωμικό μέρος αυτής της δραματικής σειράς, έτσι. Επομένως το να νιώθω ότι κάνω μια συνεισφορά που είναι πολύτιμη σε αυτήν τη σειρά, είναι απλά εκπληκτικό. Και είμαι πραγματικά περήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει. Το κείμενο που μας δίνει ο Τζέσι με κάνει να τα πάω πολύ καλά. Είναι τόσο πολλοί παράγοντες που με βοηθούν να αποδώσω καλά».

«Στην πορεία των σεζόν, ο Γκρεγκ νομίζω ότι άλλαξε τόσο πολύ. Ηταν πραγματικά ένας στόχος μου μαζί με το σενάριο να ωριμάσω τον Γκρεγκ, να προσπαθήσω να τον διαμορφώσω ώστε από ατημέλητος, αφελής τύπος που τραύλιζε, ήταν λιγότερο σίγουρος για τον εαυτό του και κάπως δεν ήξερε τίποτα, να του δώσω σχήμα, να τον πλάσω, να τον κάνω να μπει κι άλλο σε αυτόν τον κόσμο, ενώ εξακολουθεί να είναι ο ευκολόπιστος τύπος. Αυτός ακριβώς είναι. Είναι σαν παιδί που μεγάλωσε παίζοντας στη φάρμα του παππού του. Δεν είναι αυτός που εμφανίστηκε στην αρχή αλλά δεν έπρεπε να αλλάξει γρήγορα. Ηρθε μια πολύ σταδιακή αλλαγή. Μέχρι την τέταρτη σεζόν, έχουν συμβεί πολλά και έπρεπε να εγκαταλείψει πολλές από τις αξίες του για να παραμείνει σε αυτή την οικογένεια, σε αυτή τη ζωή».

Αλαν Ρακ (Κόνορ Ρόι)

«Το χρήμα έχει διαλύσει τους Ρόι»

«Νομίζω ότι τα χρήματα μπορούν σίγουρα να διαλύσουν οτιδήποτε δεν είναι αληθινό. Και έτσι, αν έχεις μια δυσλειτουργική οικογένεια χωρίς αγάπη, που στηρίζεται στα πολλά χρήματα, αυτό μόνο θα το εντείνει. Οπότε πιστεύω ότι το χρήμα έχει διαλύσει τους Ρόι. Νομίζω ότι πολλές από αυτού του είδους οι δυναστικές επικές οικογένειες περνούν το ίδιο πράγμα και όλες έχουν να κάνουν με το να προσθέσουν κάτι στο οικογενειακό brand και στον οικογενειακό μύθο. Η επιτυχία ανταμείβεται και ίσως οι άνθρωποι που χρειάζονται ενθάρρυνση απλώς σπρώχνονται στο περιθώριο».

«Η σειρά θίγει την ανισότητα του πλούτου και το ότι ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου. Είναι αρκετά αποθαρρυντικό. Και αυτό είναι κάτι που πραγματικά συνέβη τα τελευταία 40 χρόνια που οι πλούσιοι και οι ισχυροί έχουν χειραγωγήσει τα πράγματα. Αρα κράτησαν χαμηλούς μισθούς. Οι μισθοί πάντα αυξάνονται με την παραγωγικότητα ιστορικά, αλλά όχι τα τελευταία 40 χρόνια, αρχής γενομένης με τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Και έτσι η ζωή των τακτικών ανθρώπων έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη για χάρη της ευχαρίστησης της ελίτ. Νομίζω λοιπόν ότι είμαστε αρκετά ακριβείς όταν πρόκειται για αυτό το θέμα. Το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι και πώς σκέφτονται. Νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους. Τα παλιά χρόνια ήταν βασιλιάδες και βασίλισσες και αυτοκράτορες και τώρα είναι αρχηγοί της βιομηχανίας και νομίζουν ότι ο κόσμος τους ανήκει. Και οι υπόλοιποι είμαστε απλώς ένας άλλος φυσικός πόρος».

«Ο Κόνορ ως πρόεδρος νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα ήταν ανίκανος. Κλέβοντας το σλόγκαν του Νίξον, το δικό του θα ήταν «Κόνορ τώρα περισσότερο από ποτέ». Δεν έχει ιδέα τι είναι αυτή η δουλειά του προέδρου. Και νομίζω ότι το σχέδιό του είναι απλώς να προσλάβει ένα σωρό πραγματικά ικανούς ανθρώπους και να τους αναθέσει απλώς να φροντίσουν τα πράγματα και μετά ο ίδιος θα πάει να κάνει ομιλίες. Νομίζω ότι αυτό είναι το παιχνίδι του. Προφανώς αυτός ο τύπος, είναι έξω από τα νερά του με πολλούς τρόπους».

«Νομίζω ότι έχει δίκιο ο Τζέσι Αρμστρογνκ που σταμάτησε τη σειρά στον τέταρτο κύκλο. Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτή αν συνεχιζόταν και απλά αραιωνόταν και γινόταν αστεία. Ηταν έξυπνο το να διακόψουμε όσο είμαστε ακόμα δυνατοί. Και από αυτή την άποψη, είναι μια ανακούφιση γιατί δεν θα θέλαμε να προσκολληθούμε σε κάτι που πέθαινε».

info

Ο 4ος και τελευταίος κύκλος της δημοφιλούς σειράς «Succession» κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αποκλειστικά στη NOVA, την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 22:00 και θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 22:00 στο Novacinema4.