Νέα χρηματοδότηση για την ενίσχυση των δημοκρατιών σε όλον τον κόσμο ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη δεύτερη Σύνοδο για τη Δημοκρατία που διοργάνωσε εν μέσω επικρίσεων που δέχεται η κυβέρνησή του για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ως επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε 690 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την υποστήριξη ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και την προώθηση τεχνολογιών που υποστηρίζουν τις δημοκρατικές κυβερνήσεις στη Σύνοδο που έγινε με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.    

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι τα γεγονότα του περασμένου έτους, εννοώντας κυρίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έθεσαν με έντονο τρόπο ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις που στηρίζονται στο κράτος δικαίου παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας.

Ελάχιστες αποδείξεις

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων λένε ότι υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση των δημοκρατιών τους και ότι δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για να κρατηθούν οι συμμετέχοντες στις μέτριες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην πρώτη συνάντηση το 2021. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για τη φιλοξενία μιας μελλοντικής τρίτης Συνόδου Κορυφής.

Τη Σύνοδο θα συνδιοργανώσουν οι κυβερνήσεις της Κόστα Ρίκα, των Κάτω Χωρών, της Νότιας Κορέας και της Ζάμπια. Στην εκδήλωση συμμετέχουν 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και εταιρείες τεχνολογίας.