Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών να ανακάμπτουν μετά την αρχική πτώση τους, καθώς η ανακούφιση από την κρατική διάσωση της Credit Suisse από την UBS Group έδωσε τη θέση της σε νέες ανησυχίες για τους κινδύνους όσον αφορά τα ομόλογα υψηλής απόδοσης που έχουν εκδώσει μεγάλες τράπεζες βελτιώνοντας το συνολικότερο επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χρηματιστήριο της Αθήνας που αρχικά βρέθηκε στο βαθύ «κόκκινο» (-2,15%), «γύρισε» ύστερα από 12 συνεχείς εναλλαγές προσήμου, κλείνοντας με ήπια άνοδο (+0,71%) με τις τράπεζες να σημειώνουν μάλιστα κέρδη 2,96%. Για τους αναλυτές πάντως το επενδυτικό κλίμα για τις τράπεζες παραμένει εύθραυστο, ενώ το χθεσινό «γύρισμα» ήταν απόρροια και του «short covering», των επαναγορών δηλαδή μετοχών στα χαμηλά ώστε να κλείσουν «ανοιχτές θέσεις» στις αγορές παραγώγων. Η αγορά προσπαθεί να «χωνέψει» τη διάσωση της Credit Suisse η οποία αποτέλεσε μία «στιγμή Lehman» για την Ευρώπη, η οποία ωστόσο εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ δεν την άφησε να καταρρεύσει, σημείωσαν διαχειριστές κεφαλαίων.
Επίσης, μπροστά στον φόβο να χαθεί η εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιδίωξαν την Κυριακή να ενισχύσουν τη ροή ρευστότητας διεθνώς με μια σειρά συντονισμένων ανταλλαγών νομισμάτων για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για τη λειτουργία τους. Η Federal Reserve ένωσε τις δυνάμεις της με την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την SNB σε μια συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας μέσω των πάγιων συμφωνιών swap σε δολάρια ΗΠΑ.
Ενώ αρχικά οι κινήσεις αυτές φάνηκαν να ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η προσοχή μετατοπίστηκε στο τεράστιο πλήγμα που θα υποστούν ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων, καθώς η ελβετική ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε ότι τα πρόσθετα ομόλογα της Credit Suisse Tier-1 - ή τα ομόλογα AT1 - με ονομαστική αξία 17 δισ. δολαρίων θα αποτιμηθούν στο μηδέν, εξοργίζοντας ορισμένους από τους κατόχους τους που πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από ό,τι οι μέτοχοι στη συμφωνία εξαγοράς που ανακοινώθηκε την Κυριακή. Οι ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους κατόχους ομολόγων AT1 που εκδίδονται από άλλες τράπεζες ενισχύουν τις επίμονες ανησυχίες για μια σειρά άλλων κινδύνων, όπως η μετάδοση του ρίσκου, η εύθραυστη κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και ο αποκαλούμενος ηθικός κίνδυνος. Κάτοχοι ομολόγων AT1 εξετάζουν πιθανές νομικές ενέργειες. Το δικηγορικό γραφείο Emanuel Urquhart & Sullivan, αλλά και άλλα από την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, φέρεται ότι θα αναλάβουν σύντομα δράση. Οι διορθώσεις στις αγορές αποτελούν πάντα και μία ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις ή για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ανέφεραν αναλυτές ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, σημειώνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν αρκετά ισχυρές και είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.
Χθες, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 107,53 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 42.126.372 μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 63 μετοχές, 44 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+6,31%), των ΕΛΠΕ (+4,17%), της Alpha Bank (+3,57%), του ΟΤΕ (+3,36%) και της ΑΔΜΗΕ (+3,25%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-4,02%), της Τιτάν (-1,96%), της Motor Oil (-1,77%), της Quest Συμμετοχών (-1,58%) και της Viohalco (-1,42%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+3,34%) και των Τραπεζών (+2,91%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-5,15%) και των Ταξιδιών (-1,77%).