Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Λονδίνο, Παρίσι και (σήμερα, εκτός απροόπτου) Βρυξέλλες: μία μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία πραγματοποιεί από χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεκδικώντας περισσότερα όπλα, και δη μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και την ταχύτερη παράδοση των αρμάτων μάχης που του έχουν ήδη υποσχεθεί. Στη Βρετανία, ο ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, καθώς και τον βασιλιά Κάρολο, επισκέφθηκε τα ουκρανικά στρατεύματα που εκπαιδεύονται στο Ντόρσετ, και απευθύνθηκε στο Ουέστμινστερ στα μέλη τόσο της Βουλής των Κοινοτήτων όσο και της Βουλής των Λόρδων. Στο Παρίσι, όπου μετέβη στη συνέχεια, δείπνησε στο Ελιζέ μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και τον γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς. Σειρά έχουν σήμερα οι Βρυξέλλες, όπου ο ουκρανός πρόεδρος αναμενόταν να μιλήσει σε έκτακτη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, και να συμμετάσχει κατόπιν, για πρώτη φορά δια ζώσης, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό αφότου εισέβαλε η Ρωσία στη χώρα του, τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο. Οσο ισχυρός, όμως, και αν είναι ο συμβολισμός, η ουσία συνοψίζεται στο σχόλιο που έκανε χθες ουκρανός αξιωματούχος: «ο πρόεδρός μου ταξιδεύει ώστε να φέρει αποτελέσματα».
Σαν μπουλντόζα
Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες είχε ήδη διαρρεύσει από τη Δευτέρα, από το περιβάλλον της Ρομπέρτα Μέτσολα, της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, με τον βασικό υποκινητή της, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να της μεταφέρει τη δυσφορία του για αυτή την «ανευθυνότητα» και τον Τύπο να επαναφέρει στο προσκήνιο τον φημολογούμενο ανταγωνισμό μεταξύ Μισέλ και προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, εξέφραζαν προβληματισμό για τη χρονική συγκυρία, μόλις έξι ημέρες μετά την ιστορική σύνοδο ΕΕ - Ουκρανίας στο Κίεβο. Σε ό,τι αφορά τους σκοπούς του ουκρανού προέδρου, πάντως, υπήρχε διπλωματική ομοφωνία: «Είναι σαν μπουλντόζα. Εχει τους στόχους του και επιμένει ακόμα και όταν του λένε ότι είναι αδύνατο». Μπορεί η ΕΕ να μη δείχνει διατεθειμένη να δεχθεί μία ένταξη με διαδικασίες εξπρές, όπως θα επιθυμούσε το Κίεβο, ο Ζελένσκι διατηρεί ωστόσο την πίεση: «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να ληφθεί εντός της χρονιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο ίδιος ουκρανός αξιωματούχος.
Σε αντιδιαστολή με εκείνη στις Βρυξέλλες, οι επισκέψεις του Ζελένσκι στο Λονδίνο και το Παρίσι ανακοινώθηκαν όπως επιβάλλουν οι λόγοι ασφαλείας: αιφνιδιαστικά. Ο ουκρανός πρόεδρος έτυχε θερμότατης υποδοχής τόσο στο Ουέστμινστερ όσο και στο Μπάκιγχαμ. Μιλώντας στο πρώτο, ευχαρίστησε τους Βρετανούς για την «πολύτιμη βοήθειά» τους, τονίζοντας πως το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Κιέβου «από την πρώτη στιγμή», έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που πιέζει την κυβέρνηση Σούνακ να εφοδιάσει, πέρα από άρματα μάχης Challenger 2, και με μαχητικά αεροσκάφη το Κίεβο, και δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής ένα κράνος ουκρανού πιλότου το οποίο έγραφε πάνω: «Εχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά για να την προστατεύσουμε». «Στη Βρετανία, ο βασιλιάς είναι πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. Στη σημερινή Ουκρανία, κάθε πιλότος της πολεμικής αεροπορίας είναι βασιλιάς», δήλωσε. Το μήνυμα ήταν σαφές. Εισακούστηκε όμως μόνο σε έναν βαθμό.
Τίποτα δεν αποκλείεται
Η κυβέρνηση Σούνακ προανήγγειλε επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να πετάξουν προηγμένα μαχητικά, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο Σούνακ ανέθεσε στον υπουργό Αμυνάς του να διερευνήσει «ποια αεροσκάφη θα μπορούσαμε να δώσουμε» - «τίποτα δεν αποκλείεται», διαβεβαίωσε έχοντας στο πλευρό του τον Ζελένσκι, νωρίτερα πάντως είχε κάνει λόγο για «μακροπρόθεσμη λύση». Νέες απειλές έσπευσε από την πλευρά της να εκτοξεύσει η Μόσχα.
Το Κίεβο πιέζει για περισσότερα και βαρύτερα όπλα άμεσα, πεπεισμένο πως η Ρωσία, που έχει ανακτήσει το μομέντουμ στην ανατολική Ουκρανία, ετοιμάζεται για νέα μαζική επίθεση. Ζητούμενό του είναι πρωτίστως τα αμερικανικής κατασκευής F-16, που διαθέτουν συνολικά 25 χώρες αλλά όχι η Βρετανία -η «Guardian» πιθανολογούσε ότι ο Ζελένσκι ενδεχομένως προσπαθεί να πείσει το Λονδίνο να διαμεσολαβήσει ώστε να στείλουν οι ΗΠΑ F-16, και να επιτρέψουν την επανεξαγωγή τους, όπως έκανε τον περασμένο μήνα η Γερμανία με τα Leopard 2. Ουάσιγκτον και Βερολίνο λένε προς το παρόν «όχι» στον εξοπλισμό της Ουκρανίας με μαχητικά, ενώ χώρες όπως η Πολωνία και η Γαλλία δεν το αποκλείουν. Βλέποντας μέσα σε λίγες ώρες τον Σούνακ, τον Μακρόν και τον Σολτς, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε σε κάθε περίπτωση την επιμέλεια με την οποία καλλιεργεί τις σχέσεις του με τους δυτικούς ηγέτες και τη δυτική κοινή γνώμη.
«Ο Μακρόν έχει
πραγματικά αλλάξει»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική «Le Figaro» και το γερμανικό «Der Spiegel», ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει «πραγματικά αλλάξει» από τότε που ενόχλησε το Κίεβο με τα σχόλιά του για την ανάγκη να αποφευχθεί «η ταπείνωση» της Ρωσίας. «Στο κάτω κάτω, αυτός άνοιξε την πόρτα στις παραδόσεις αρμάτων μάχης. Στήριξε επίσης την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Νομίζω ότι ήταν ένα πραγματικό σημάδι», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.