Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η ακρόαση του πρώην ισχυρού βραχίονα στο Μεγάρου Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Ο τέως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση - μαζί με τον υπό την εποπτεία του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα - όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, προσήλθε στην επιτροπή διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν το αντίθετο, και μάλιστα αυτή τη φορά δεν επικαλέστηκε το απόρρητο, αλλά έδωσε τις δικές του απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν αρνούμενος ότι γνώριζε - πόσω μάλλον ότι είχε εμπλοκή - για ομάδες και «παράκεντρα» στην ΕΥΠ, για πρόσωπα και πράγματα, για διαδικασίες, εταιρείες και επιχειρηματικές συναλλαγές για παράνομα λογισμικά.
Στη σύντομη ακρόασή του (λιγότερο από μισή ώρα) ο Δημητριάδης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι από καμία δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλου λογισμικού και επιπλέον δήλωσε ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, τονίζοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επίσημες επισυνδέσεις, φράση από την οποία τεκμαίρεται, σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, ότι «έδειξε» τον Κοντολέοντα ως τον μόνο που γνώριζε, με τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζεται εδώ και δέκα χρόνια.
Η μοναδική φορά που φέρεται να επικαλέστηκε το απόρρητο ήταν όταν ρωτήθηκε για την «επισύνδεση» Χατζηδάκη. Κατά τα λοιπά, αρνήθηκε ότι υπήρχε σύνδεση Δημοσίου (άρα ΕΥΠ) - Predator σε βαθμό που κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης διερωτήθηκαν: «Πώς είναι τόσο κατηγορηματικός ενώ δηλώνει ότι δεν είχε γνώση για τίποτα και για κανέναν;». Αντιθέτως, από πηγές της ΝΔ υποστήριζαν ότι ο Δημητριάδης αποσαφήνισε πως «δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες». Επίσης, ανέφερε ότι δεν έκανε δουλειές και δεν είχε επιχειρηματικά ραντεβού με τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο (που φέρονται να σχετίζονται με το επίμαχο λογισμικό) και ότι δεν γνώριζε τον έτερο επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν και ακόμα ότι η συνεργασία του με την ΕΥΠ περιοριζόταν στον διοικητή της και ελάχιστα έως καθόλου με άλλα πρόσωπα.
Οσον αφορά την καθημερινή του εμπλοκή στα θέματα της ΕΥΠ σημείωσε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσης του, ενώ διέψευσε ότι γνωρίζει ή ότι έχει σχέση με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας Νίκου Τόσκα (ΣΥΡΙΖΑ) με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση. Παραδέχθηκε ότι γνώριζε εδώ και χρόνια τον Λαβράνο αλλά μόνο σε κοινωνικό επίπεδο και όχι επιχειρηματικό, αρνούμενος συναντήσεις μαζί του στην Κύπρο κ.λπ. Ενώ ρωτήθηκε αν γνώριζε για το ΚΕΤΥΑΚ (το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας εντός της ΕΥΠ) και φέρεται να απάντησε ότι «δεν ξέρει κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ». «Με βάση το ΦΕΚ του 2021 είχατε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ... Δεν ξέρεις τίποτα και κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ;» τον ρώτησε ο Παύλος Πολάκης ανεβάζοντας την ένταση στην αίθουσα.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Από τη ΝΔ πάντως σχολίαζαν ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών και ότι από την ακρόαση Δημητριάδη «κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator», με τον Γιώργο Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την πλειοψηφία ότι «συντήρησε το κλίμα της ομερτά» και ότι «έγινε ξεκάθαρη η πρόθεσή της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψή του». Εξίσου επικριτικό εμφανίστηκε και το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Χάρη Καστανίδη σχολιάζοντας ότι «διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες».
Φάουλ
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης με τους Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, που σχετίζονται με το Predator και την εισαγωγή του στην Ελλάδα, όχι μόνον γνωρίζονταν, αλλά γνωρίζονταν καλά. Οπως είναι κοινό μυστικό ότι οι επαφές τους δεν περιορίζονταν στο κοινωνικό πεδίο, αλλά είχαν και επιχειρηματικού χαρακτήρα συναντήσεις - και εδώ ο Δημητριάδης, με όσα φέρεται ότι κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μάλλον συλλαμβάνεται ψευδόμενος. Αναφερόμαστε τουλάχιστον σε εκείνο το σημείο της κατάθεσής του, όπου φέρεται να είπε ότι «ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ. Λαβράνο και Μπίτζιο...».