Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κινείται στον αστερισμό των τριών… «Π» στην τρέχουσα ατζέντα του: Πολυτεχνείο, Περιοδείες και Προϋπολογισμός. Στο πρώτο σκέλος και με αφορμή τον φετινό εορτασμό για την εξέγερση του Πολυτεχνείου η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να δέσει την επέτειο και την πορεία με τα γενικότερα θέματα Δημοκρατίας και διαφάνειας που ανοίγει σε σχέση με το τρέχον θέμα των παρακολουθήσεων.

Για το τελευταίο, όπως λένε όλες οι πληροφορίες από την πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος κυριαρχεί «ενωτικό κλίμα» και όλες οι δυνάμεις ιεραρχούν τη δομική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Το δεύτερο

«Π»… εφαρμόζεται στον δρόμο και δεν είναι άλλο από τις περιοδείες ανά την Ελλάδα και δη σε ευαίσθητους και δύσκολους νομούς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στις Σέρρες και η εκεί επίσκεψή του είναι συνώνυμη μιας προσπάθειας εξωστρέφειας και ανάκτησης της αξιοπιστίας του χώρου, που όπως λένε όσοι έχουν εικόνα των μετρήσεων, είναι το αδύναμο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις περιοδείες, το πόσο πειστικό είναι το συριζαϊκό αφήγημα δοκιμάζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας από τις Σέρρες για παράδειγμα αποσαφήνισε ότι αυτό που τον απασχολεί είναι «πώς θα δώσουμε απάντηση στα προβλήματα της κοινωνίας, στα προβλήματα των πολιτών που βυθίζονται στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα. Και πιστεύω ότι οι απαντήσεις υπάρχουν, υπάρχει εναλλακτική για να σταθεί όρθια η κοινωνία».

Ενα δύσκολο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση όσο ο πολιτικός χρόνος προσεγγίζει τις κάλπες. «Για αυτό βρίσκομαι εδώ και για αυτό δουλεύω και όσο πιο γρήγορα έρθει η ελπίδα μέσα από την πολιτική αλλαγή», συμπλήρωσε ο Τσίπρας από τις Σέρρες, ενώ σε κάθε περιοδεία και ο ίδιος και τα στελέχη του θέτουν επί τάπητος την κυβέρνηση προοδευτικού προσήμου από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Το τρίτο «Π» θα μπει σε εφαρμογή με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού (ξεκινάει στη Βουλή στις 12 Δεκεμβρίου). Εδώ, παραδοσιακά, κάθε κυβέρνηση λαμβάνει και ψήφο εμπιστοσύνης για τις πολιτικές της, άρα φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει να δώσει την εικόνα μιας συνολικής αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ειδικότερα σε θέματα που καίνε την καθημερινότητα, όπως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή επισφάλεια για τους πολίτες. Εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του Αλέξη Τσίπρα τα πυρά στην κυβέρνηση θα προέλθουν και από την «ομάδα κρούσης» του κόμματος για το εν λόγω πεδίο (Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης αλλά και Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Γιάννης Ραγκούσης, Ολγα Γεροβασίλη κ.ά.).