Η παραπομπή του Ανδρέα Πάτση στον εισαγγελέα Εφετών και στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, όπως αποφασίστηκε χθες από τη Βουλή, ήταν η αναμενόμενη, αλλά δίκαιη εξέλιξη μιας υπόθεσης που ενοχλεί βαθιά την πλειονότητα των πολιτών. Ο Πάτσης φέρεται να λειτούργησε όχι ως βουλευτής που σέβεται την ιδιότητά του, αλλά ως κάποιος που αναπαράγει τα χειρότερα στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία για πολλούς απ’ όσους ασχολούνται με την πολιτική.

Στο πρόσφατο παρελθόν το ελληνικό πολιτικό σύστημα πληγώθηκε βαθιά από τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών στους αντιπροσώπους τους. Υποθέσεις σαν αυτή που προέκυψε με τον βουλευτή Γρεβενών το μόνο που καταφέρνουν είναι να ισχυροποιούν την καχυποψία και την πεποίθηση πως «όλοι ίδιοι είναι». Είναι ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων να διορθώσουν αυτή τη σχέση, όχι μόνο αποβάλλοντας από τις τάξεις τους όσους παρανομούν εκ των υστέρων, αλλά διαλέγοντας καλύτερα ποιους εντάσσουν στα ψηφοδέλτιά τους.

Βρισκόμαστε πια λίγους μήνες πριν από εθνικές εκλογές και όλα τα επιτελεία ετοιμάζουν τις δικές τους λίστες με υποψηφίους. Οι έλεγχοι που γίνονται από τις επιτροπές ψηφοδελτίων δεν πρέπει να είναι τυπικοί, αλλά ενδελεχείς – αν μη τι άλλο για να αποφύγουν τα ίδια τα κόμματα τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Η υπόθεση Πάτση μπορεί να γίνει η αφετηρία πραγματικών αλλαγών στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων κάθε παράταξης, μόνο όμως αν όλοι το πάρουν απόφαση.