Χθες ήταν μέρα μνήμης αλλά και μαχητικής αισιοδοξίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού είχε και έχει δύο διαστάσεις: την εγρήγορση και τη θετική πλευρά της πρόληψης. Τα εργαλεία και όπλα που έχει ο δυτικός πολιτισμός για την ίαση και τη νίκη για ζωή. Την όλο και πιο απενοχοποιημένη συζήτηση για την ασθένεια. Και το γεγονός πως περισσότερες γυναίκες σήμερα εμπιστεύονται την Επιστήμη.

Ολα αυτά αναψηλαφίστηκαν χθες με την εξαιρετική πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να συναντήσει στο Προεδρικό Μέγαρο γυναίκες που νοσούν ή που νίκησαν την ασθένεια. Γνωστές Ελληνίδες όλου του φάσματος που με το χαμόγελο και την κατατεθειμένη τους εμπειρία έδωσαν έναν τόνο αισιοδοξίας για την ημέρα αλλά και για τη μάχη αυτή.

Η αναφορά της Προέδρου στη Φώφη Γεννηματά επίσης είχε το ειδικό της βάρος, αφού η αείμνηστη πολιτική αρχηγός άφησε πολύτιμη κληρονομιά παρά το αδόκητο τέλος της, επανεκκινώντας την κουβέντα αλλά και τις δράσεις για την πρόληψη της ασθένειας. Ηταν μια στιγμή φωτεινή αυτή χθες. Η νόσος χτυπάει όλες τις πόρτες αλλά πλέον οι άμυνες και οι θωρακίσεις είναι πιο στέρεες. Αρκεί να γίνουν κραταιά συνήθεια η πρόληψη, ο αυτοέλεγχος, η μαστογραφία σε ετήσια και συχνή βάση. Το μήνυμα από το Προεδρικό είναι ένα μήνυμα ζωής. Ας κρατήσουμε αυτή την ημέρα.