Φορώντας ένα t-shirt με τις σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη φράση «Είμαστε οικογένεια», ο Ενές Καντέρ φρόντισε ευθύς εξαρχής να κάνει ξεκάθαρο το μήνυμά του. Ελληνες και Τούρκοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Είναι γείτονες, μοιάζουν σε πολλά. Αν τσακώνονται, συμβαίνει επειδή υπάρχουν άνθρωποι που επιδιώκουν οφέλη από κάτι τέτοιο. Ανθρωποι σαν τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

«Οταν οι Ελληνες βλέπουν τον Ερντογάν και το καθεστώς του, φοβούνται τον τουρκικό λαό. Είμαι εδώ για να πω στον κάθε Ελληνα ότι ο Ερντογάν δεν εκπροσωπεί τον τουρκικό λαό. Υπάρχουν τόσο πολλοί Τούρκοι εκεί έξω, που αγαπούν τους Ελληνες, την ελληνική παράδοση, το ελληνικό φαγητό. Είμαστε γείτονες. Εχουμε πολλά κοινά. Ο αδελφός μου, που έχει παίξει ένα χρόνο εδώ, μου είπε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερο σπίτι μας. Το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία. Ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα. Αν φύγει αυτός και το καθεστώς του, η Τουρκία θα γίνει ξανά μια όμορφη χώρα», δήλωσε μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Ο 30χρονος τούρκος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήρθε για λίγα 24ωρα στην Αθήνα για να διοργανώσει ένα μπασκετικό καμπ με τη συμμετοχή παιδιών από την Ελλάδα και την Τουρκία και να συναντήσει ορισμένους έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Να βρούμε μία λύση»

«Αισθάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθούν περισσότεροι άνθρωποι που θα αναζητήσουν τρόπους για να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ερντογάν κάνει κηρύγματα μίσους στην Τουρκία και εξαιτίας του οι νέες γενιές των Τούρκων μισούν τους Ελληνες. Επιτίθεται συνεχώς στην Ελλάδα, όπως έκανε τελευταία με την ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη. Ηταν απαράδεκτος. Το ίδιο και η δήλωσή του ότι η Τουρκία θα εισβάλει ένα βράδυ στην Ελλάδα. Αυτό είναι ασέβεια. Πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρούμε μια λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί, αν γίνει πόλεμος, πολλά αθώα παιδιά ή και πιο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι θα χάσουν τις ζωές τους. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ουκρανία».

Το πρόγραμμα του Καντέρ αυτές τις μέρες είναι πολύ φορτωμένο και δεν θα μπορέσει να βρίσκεται εδώ την Παρασκευή για να παρακολουθήσει τον αγώνα της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού με τη Μονακό για την Ευρωλίγκα. Θα το ήθελε πολύ. «Είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού από παιδί. Ηταν ανέκαθεν από τις πιο καλές και γνωστές ομάδες της Ευρωλίγκας κι επειδή βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία, είχα επιλέξει να τον παρακολουθώ. Επαιζε τότε σε αυτόν κι ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι, οπότε έγινα οπαδός του. Θέλω σε μερικούς μήνες που θα έρθω ξανά εδώ, να πάω να δω προπονήσεις του και να συναντηθώ με τον ιδιοκτήτη της ομάδας και τον προπονητή της. Κι έχω ήδη διαμηνύσει στις ευρωπαϊκές ομάδες που με έχουν πλησιάσει, να μην με ενοχλήσουν ξανά. Αν έρθω κάποια στιγμή να παίξω στην Ευρώπη, θα το κάνω μόνο για τον Παναθηναϊκό».

Ολοι ξέρουν γιατί δεν έχω βρει ομάδα

Προς το παρόν, πάντως, δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο: «Θεωρώ ότι είμαι ακόμα παίκτης του ΝΒΑ. Εχω παίξει εκεί 11 χρόνια και μπορώ να παίξω τουλάχιστον άλλα τρία ή τέσσερα», λέει προκαλώντας την εύλογη απορία: Γιατί δεν έχει βρει ακόμα ομάδα;

«Ολοι ξέρουν ότι αυτό συμβαίνει όχι επειδή είμαι κακός παίκτης, αλλά εξαιτίας όσων λέω εναντίον της Κίνας. Γίνονται τόσο πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κινεζική κυβέρνηση κι όμως το ΝΒΑ εξακολουθεί να κάνει δουλειές μαζί της. Δουλειές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κυριότερος χορηγός του ΝΒΑ χρησιμοποιεί εργασιακούς σκλάβους στην Κίνα και μόνο εγώ μιλάω. Γι’ αυτό η Κίνα έκανε τα σχετικά τηλεφωνήματα και το ΝΒΑ με απέλυσε τον Φεβρουάριο».

«Ο Σίλβερ είπε ψέματα»

Στην αρχή της περσινής σεζόν σε ένα παιχνίδι των Σέλτικς, όπου αγωνιζόταν τότε, με τους Λέικερς, ο Καντέρ φόρεσε παπούτσια που πάνω τους έγραφε: «Ελευθερώστε το Θιβέτ». Ηταν η αρχή του τέλους. Σταδιακά έχασε τον χρόνο συμμετοχής του στους Σέλτικς και τον Φεβρουάριο δόθηκε με ανταλλαγή στους Ρόκετς, που μετά από λίγο τον αποδέσμευσαν. Δεν ξαναβρήκε ομάδα από τότε, αν και ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως οι απόψεις του για την Κίνα δεν παίζουν κανένα ρόλο: «Τι να πει; Είναι ο κομισάριος. Αν έβγαινε να πει ότι όλο αυτό συνέβη εξαιτίας όσων είπε ο Ενές, θα του έκανα μήνυση. Ο Ανταμ Σίλβερ είπε ψέματα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το μόνο πράγμα που νοιάζει το ΝΒΑ είναι τα χρήματα, οι δουλειές, οι χορηγικές συμφωνίες, να πουλά παπούτσια και φανέλες. Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά για το ΝΒΑ. Γι’ αυτό έκαναν ό,τι μπορούσαν για να με πετάξουν έξω. Αισθάνομαι ότι με αυτό τον τρόπο το ΝΒΑ ζήτησε συγγνώμη από την κινεζική κυβέρνηση».

Ο Καντέρ πιστεύει ότι το ΝΒΑ και άλλες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις αποτελούν τον Δούρειο Ιππο για την άλωση των ΗΠΑ από την Κίνα! «Η Αμερική είναι ίσως η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου. Η Κίνα και οι άλλοι εχθροί της γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να της κηρύξουν τον πόλεμο, γιατί δεν θα τον κερδίσουν. Μπορούν όμως να τη χτυπήσουν από μέσα. Καταλαμβάνοντας το Χόλιγουντ, αθλητικούς οργανισμούς όπως το ΝΒΑ, τη Γουόλ Στριτ, ακαδημίες κλπ., ελέγχουν στην ουσία όλη την Αμερική. Πώς είναι δυνατόν η κινεζική κυβέρνηση να ελέγχει μια 100% αμερικανική εταιρεία, όπως το ΝΒΑ ή το Χόλιγουντ, και να απολύει αμερικανούς πολίτες; Κι εγώ είμαι ένα μόνο παράδειγμα. Κοιτάξτε το Χόλιγουντ. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, που δεν σταμάτησε να μιλάει για το ελεύθερο Θιβέτ, δεν έχει πάρει κανένα κινηματογραφικό συμβόλαιο εδώ και 11-12 χρόνια».

Κατόπιν τούτων το μόνο όπλο που θεωρεί ο Καντέρ ότι έχει στη διάθεσή του για να επιστρέψει στο ΝΒΑ είναι ένα: «Θα τους κάνω μήνυση! Αν μηνύσω το ΝΒΑ και δείξω ότι έχει κάνει λάθος, αν τους ντροπιάσω στα μάτια όλου του κόσμου, θα αναγκαστούν να μου δώσουν ένα συμβόλαιο. Θα τους κυνηγήσω, διότι αυτό που έκαναν είναι απαράδεκτο. Πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές στις ΗΠΑ μου έχουν ζητήσει να κάνω μήνυση στο ΝΒΑ».

«Κορυφαίος ο Γιάννης»

Ο Καντέρ έχει παίξει σε πέντε διαφορετικές ομάδες του ΝΒΑ. Θα ήθελε να παίξει και στους Μιλγουόκι Μπακς δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Δεν είναι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ. Ο Γιάννης είναι. Είναι ένας υπέροχος παίκτης, ένας σούπερ σταρ και ταυτόχρονα παραμένει ταπεινός. Προσγειωμένος, φιλάνθρωπος, νοιάζεται για την οικογένειά του. Γι’ αυτό μου αρέσει πολύ. Ενας τέτοιος παίκτης σε σπρώχνει να γίνεις ο καλύτερος. Ελπίζω μια μέρα να παίξω μαζί του. Θα ήταν ωραίος και ο συμβολισμός. Ενας Ελληνας με έναν Τούρκο μαζί».