Με αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους περσινούς δικαιούχους, με διπλάσιο επίδομα θέρμανσης σε όλους τους νέους δικαιούχους αλλά και με έκπτωση 25 λεπτά στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης για όλους τους καταναλωτές, επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου και όσοι έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης. H δραστική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 5,3% από 3,1% φέτος και στο 2,1% το 2023 επιτρέπει την υλοποίηση των μέτρων στήριξης 5,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, χωρίς να διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα το 2023, όπως δήλωσαν χθες οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά την εξειδίκευση των μέτρων του πακέτου της ΔΕΘ. Από τα 5,5 δισ. ευρώ του συνολικού πακέτου, τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Ειδικότερα από την αποκρυπτογράφηση των βασικότερων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά προκύπτουν τα εξής:

Επίδομα θέρμανσης. Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν φέτος 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά για επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους θα είναι αυξημένο σε σχέση με τη σεζόν 2021-2022 και θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Διπλάσιο επίδομα

Ολοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα όσο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. «Δίνουμε κίνητρα για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ υψηλή τιμή αυτή τη στιγμή. Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%», υπογράμμισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα θέρμανσης αυξάνονται, σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε προστατευόμενο παιδί. Ετσι δικαιούχοι του επιδόματος είναι φέτος:

  • Αγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το νέο επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι καθώς αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 350 ευρώ το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του. Το ύψος του επιδόματος για τους δικαιούχους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για παράδειγμα, για έναν δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20%. Για ένα νοικοκυριό στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,71 = 248,5 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Κριτήριο περιουσίας

Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Αυτά διαμορφώνονται σε 180.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας στην αντλία. Με έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου 2022 όλοι οι καταναλωτές ανεξάρτητα εάν είναι δικαιούχοι ή όχι του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,35 ευρώ το λίτρο. Η συγκεκριμένη έκπτωση αφορά τον Οκτώβριο καθώς, όπως διευκρινίζουν από το οικονομικό επιτελείο, το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται κάθε μήνα ανάλογα με την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Το κόστος του μέτρου έχει υπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ.

Τέλος η επιδότηση στο ντίζελ. Την 1η Οκτωβρίου το πετρέλαιο κίνησης θα διατίθεται χωρίς έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο (με ΦΠΑ) καθώς σταματάει η κρατική επιδότηση.

Επιταγή ακρίβειας

Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ θα λάβουν τα Χριστούγεννα:

  • 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ.
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι του ΟΠΕΚΑ.
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ.

Σε μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι είναι εκτός εργασίας για 2 χρόνια και δεν δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επίσης 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο, ενώ 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ θα δουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Συνολικά, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος στο οποίο συντελείται η αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας που την 1η Οκτωβρίου 2022 θα προσλάβει έναν εργαζόμενο για τρεις μήνες με πλήρη απασχόληση, με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2023 θα διαπιστώσει ότι ο φορολογικός λογαριασμός του θα έχει «ξεφουσκώσει» κατά 650 ευρώ. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο και αφορά δυνητικά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.