Σε τροχιά ολοκληρωτικής ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνολικά με τη Δύση κινείται το Πεκίνο, στον απόηχο της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία άνοιξε μια νέα και πιο επικίνδυνη σελίδα στην περιοχή του Ειρηνικού. Η οργισμένη απάντηση των Κινέζων αποτυπώνεται τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο – και αυτό, παρά τη «συμβουλή» του Λευκού Οίκου (αργότερα και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ) να μην χρησιμοποιηθεί η επίσκεψη Πελόζι ως αφορμή για να ξεσπάσει μια μεγάλη κρίση.

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή (με ερωτηματικό αναφορικά με το τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα), η Ταϊβάν τελεί ουσιαστικά υπό καθεστώς ασφυκτικού αεροναυτικού αποκλεισμού. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας – υπό το άγρυπνο βλέμμα της αμερικανικής αρμάδας που βρίσκεται επίσης εκεί και των ισχυρών δυνάμεων στις βάσεις των ΗΠΑ σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Γκουάμ – έχει ξεκινήσει τις μεγαλύτερης έκτασης ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στην περιοχή. Οπως εκτιμούν δε στο ρεπορτάζ τους οι «New York Times», ο τρόπος που αυτές έχουν σχεδιαστεί μοιάζει να αποτελεί μια δοκιμή για τον αποκλεισμό του νησιού και, τελικά, για την κατάληψή του.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν πάνω από 100 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη και 10 πολεμικά πλοία, καθώς και drones, ενώ μέχρι χθες είχαν εκτοξευθεί τουλάχιστον 11 πύραυλοι που έπληξαν στόχους – «με απόλυτη ακρίβεια», όπως ανακοινώθηκε – σε έξι ζώνες που έχουν οριστεί ανοιχτά του νησιού, στο βόρειο, νότιο και ανατολικό τμήμα του. «Η συμπαιγνία και οι προκλήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ταϊβάν το μόνο που θα κάνουν είναι να σπρώξουν την Ταϊβάν στην άβυσσο της καταστροφής», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Κίνας – την ώρα που η Ταϊπέι συνέχιζε να κάνει λόγο για παραβίαση των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου της και έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της.

Επιθέσεις

Παράλληλα, πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πελόζι, καταγράφηκε κύμα κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ταϊβάν, που έφτασαν τα 15.000 gigabits, αριθμός κατά 23 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ. Οσο για τα «θύματά» τους, ήταν από αλυσίδες ψιλικών μέχρι το σιδηροδρομικό δίκτυο. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί σημείωναν ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν λιγότερη ουσία σε σύγκριση με προηγούμενες και αποτέλεσαν κυρίως επίδειξη δύναμης.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με καταγγελία που έκανε το Τόκιο, πέντε κινεζικοί πύραυλοι κατέληξαν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας – κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι το μήνυμα που επιδιώκεται να σταλεί είναι ευρύτερο και αφορά όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ. «Είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια του λαού μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Νομπούο Κίσι.

Οσον αφορά στην απάντηση που έδωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών στην προχθεσινή ανακοίνωση των ομολόγων του της G7 αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο Πεκίνο. «Από πού έλαβαν μια τέτοια εξουσιοδότηση; Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα; Προστατεύουν τους καταπατητές των δικαιωμάτων και κατηγορούν τους υπερασπιστές τους – πόσο ανεξήγητο είναι αυτό!», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ουάνγκ Γι – για να προσθέσει: «Η σημερινή Κίνα δεν είναι πλέον η Κίνα του 19ου αιώνα. Η ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται και δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί!».

Η Μόσχα, τέλος, στάθηκε για μια ακόμη φορά στο πλευρό του συμμάχου της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να πραγματοποιεί μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν – ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τεχνηέντως τις εντάσεις στην περιοχή.