«Το Χονγκ Κονγκ άντεξε τη μια σοβαρή πρόκληση μετά την άλλη και ξεπέρασε τον έναν κίνδυνο μετά τον άλλο» δήλωσε ο Σι σε μια σύντομη ομιλία κατά την άφιξή του. «Μετά την καταιγίδα, το Χονγκ Κονγκ αναγεννήθηκε από τις στάχτες, δείχνοντας ακμάζουσα ζωτικότητα».

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν την επίσκεψη του Σι ως μια περιοδεία νίκης, αφού το Πεκίνο ενίσχυσε τον έλεγχό του στο Χονγκ Κονγκ με έναν σαρωτικό νόμο για την εθνική ασφάλεια, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019. «Είναι μια γιορτή για τη νίκη της κεντρικής κυβέρνησης επί της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ» σχολιάζει ο Τζον Μπερνς, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Χονγκ Κονγκ πριν από πέντε χρόνια, ο Σι είχε προειδοποιήσει για τυχόν πράξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυριαρχία της Κίνας, λέγοντας ότι η πόλη πρέπει να ενισχύσει τις ρυθμίσεις εθνικής ασφάλειας. Είχε πει επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα «χρήσης του Χονγκ Κονγκ για διείσδυση και δολιοφθορά κατά της ηπειρωτικής χώρας είναι μια πράξη που ξεπερνά την κόκκινη γραμμή και απολύτως ανεπίτρεπτη». Λίγο αφότου ο Σι έκανε αυτές τις αυστηρές παρατηρήσεις, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας πιο ελεύθερες εκλογές. Κάποιοι είχαν θίξει την περίπτωση του Λιου Σιαομπό, νικητή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης που φυλακίστηκε στην Κίνα, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε νοσηλευτεί για θεραπεία καρκίνου. Θα πέθαινε υπό κράτηση δύο εβδομάδες αργότερα.