Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Κι αν τελικά η Τουρκία καταφέρει να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 καινούργια F-16 Block 70 Viper αλλά και να αναβαθμίσει 80 παλαιότερης γενιάς μαχητικά της; Το ερώτημα απασχολεί την Αθήνα και το ελληνικό Πεντάγωνο όχι μόνο τώρα, με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις νέες επαφές Τουρκίας - ΗΠΑ, αλλά από το περασμένο φθινόπωρο που έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα έχει αποστείλει αίτημα στην Ουάσιγκτον για την αγορά νέων F-16 και αναβάθμιση παλιών.
Η ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δεν θα είναι καθόλου αμελητέα. Από 273 μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα θα φτάσει τα 313 αν αγοράσει 40 καινούργια F-16 Block 70. Θα είναι μία ενίσχυση ποσοτική αλλά και ποιοτική, αφού αυτά τα μαχητικά θα διαθέτουν σύγχρονο ραντάρ AESA και ηλεκτρονικά συστήματα. Ακόμη πιο ενισχυμένη θα βγει η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας αν αναβαθμίσει ταυτόχρονα 80 μαχητικά της.
Στο υποθετικό σενάριο που ισχύσουν όλα τα παραπάνω η Τουρκία θα έχει μία αριθμητική υπεροπλία στον αέρα, 313 μαχητικά έναντι 257 μαχητικών της Ελλάδας (μαζί με τα 24 Rafale) ή 281 μαχητικών αν η Πολεμική Αεροπορία αποκτήσει τελικά και 20 F-35. Aνάμεσα σ' αυτά η Ελλάδα θα έχει 83 αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 στην έκδοση Viper αλλά και τα F-16 Block 50. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι στο δυναμικό της θα βρίσκονται και τα γαλλικά Rafale με τις δυνατότητες να πλήξουν στόχους από μακριά. Υπό αυτά τα δεδομένα τα ελληνικά «γεράκια» με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είναι πολύ πιθανόν να μπορούν να εξισορροπήσουν την αριθμητική υπεροχή των τουρκικών. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα συμβεί από τη στιγμή που θα αποκτηθούν 20 μαχητικά 5ης γενιάς καθώς ήδη έχει σταλεί στην Ουάσιγκτον το επίσημο αίτημα της Αθήνας για την αγορά 20 F-35 με την προαίρεση (option) για άλλα 20.
Αβέβαιη η αναβάθμιση. Η ενίσχυση της Τουρκίας με αναβαθμισμένα F-16 και με 40 ολοκαίνουργια F-16 Block 70 πάντως δεν είναι καθόλου σίγουρη. Αυτό υπογράμμισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μαδρίτη. Εξήγησε αυτό που και ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν, ότι δηλαδή απαιτείται το αίτημα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία. «Δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα από τον Λευκό Οίκο. Η αγορά είναι μακρά διαδικασία, που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και την έγκριση της Γερουσίας». Επιπλέον ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι το μέλημα της Ελλάδας είναι «να ενισχύσει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα».
Παράλληλα η Αγκυρα αναζητά μία εναλλακτική ευρωπαϊκή λύση (π.χ. Εurofighter) σε περίπτωση που δεν έχει καλά νέα από τις ΗΠΑ. Ακόμη, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως η αναβάθμιση δεκάδων αεροσκαφών δεν υλοποιείται γρήγορα. Για τα 83 μαχητικά που αναβαθμίζονται στην έκδοση Viper απαιτούνται περίπου 9 χρόνια και ανάλογο διάστημα θα χρειαστεί και για την αναβάθμιση των τουρκικών, αν τελικά το Κογκρέσο εγκρίνει τη διαδικασία.
Αντίδραση για τα F-16.Οι ελληνοαμερικανοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Νικόλ Μαλλιωτάκη και Γκας Μπιλιράκης εξέδωσαν χθες ανακοίνωση σχετικά με τη δήλωση υποστήριξης του Μπάιντεν στο αίτημα του Ερντογάν, για πιθανή αγορά νέων F-16 αλλά και αναβάθμιση των παλαιότερων: «Είναι σοκαριστικό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποστηρίξει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έχοντας ακούσει ήδη τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα απευθείας από τον έλληνα Πρωθυπουργό. Παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία».