Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ως «διπλωματική νίκη» προσπάθησε να παρουσιάσει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και κράτησε για το τέλος της συνόδου κορυφής τις συνήθεις επιθέσεις στην Ελλάδα που, όπως είπε, «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές» (χωρίς να αναφέρει το χρονικό διάστημα) και για αυτόν τον λόγο «θα έπρεπε να λογοδοτήσει». Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και την κατηγορία ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παραβίαση των Συνθηκών». Κατηγόρησε μάλιστα τη χώρα μας πως «δημιουργεί εντάσεις», ενώ διαμαρτυρήθηκε και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα που, κατά την άποψή του, δεν βρίσκονται εκεί λόγω Ρωσίας αλλά για άλλους λόγους. Ο Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά και στον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι εμπλέκει τρίτα μέρη στα ελληνοτουρκικά. Παρότι δεν έκανε καμία δημόσια αναφορά για την Ελλάδα στη διάρκεια της συνόδου, στο τέλος επανέλαβε τις ίδιες θέσεις, αναφέρθηκε στα νησιά και έδειξε να εξαρτά την ένταση από το τι θα κάνει η Ελλάδα - ίσως γιατί ήδη στην Αγκυρα η αντιπολίτευση του ασκεί σκληρή κριτική για το θέμα.
Οσον αφορά το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψε με τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τόνισε ότι πρέπει πρώτα οι δύο σκανδιναβικές χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία στη συμφωνία για άρση του βέτο στις προσπάθειες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο, μπλοκάροντας έτσι εκ νέου το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές αλλαγές σχετικά με τους τρομοκράτες το συντομότερο δυνατό. Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Σουηδία είχε υποσχεθεί να εκδώσει 73 άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατικά αδικήματα στην Τουρκία - μια δέσμευση που δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη από τις τρεις χώρες. «Θα δούμε αν θα τα δώσουν ή όχι», είπε.
Τα F-16. Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, λέγοντας πως τούρκοι και αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα. Υποστήριξε πως ο αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου αυτή η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία να περάσει από το Κογκρέσο.