Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Το ζήτημα της ανεξαρτησίας δεν μπορεί να καταπνιγεί. Πρέπει να επιλυθεί δημοκρατικά. Και αυτό πρέπει να γίνει μέσω μιας διαδικασίας υπεράνω μομφής, που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Εκείνο που δεν είμαι πρόθυμη να κάνω, που δεν θα κάνω ποτέ, είναι να επιτρέψω να γίνει η σκωτική δημοκρατία όμηρος του Μπόρις Τζόνσον ή του οποιουδήποτε πρωθυπουργού»: με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε χθες η σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, τα σχέδια της κυβέρνησής της για διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, στις 19 Οκτωβρίου του 2023. Εξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που κατέληξε στο Brexit, οι επιπτώσεις αυτού του τελευταίου πολλαπλασιάζονται.
Οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία, με ποσοστό 55%-45%, μια πρώτη φορά το 2014. Η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας, ωστόσο, επιμένει πως το Brexit, στο οποίο η πλειοψηφία των Σκωτσέζων αντιτάχθηκε, σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε νέα ψηφοφορία. Από την πλευρά του, ο Τζόνσον και το Συντηρητικό Κόμμα, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκωτία, αντιτίθενται σθεναρά στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως το θέμα διευθετήθηκε οριστικά το 2014. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επανέλαβε χθες πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι είναι τώρα η ώρα να συζητηθεί ένα νέο δημοψήφισμα: «Προτεραιότητα τόσο της βρετανικής όσο και της σκωτικής κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η συνεργασία γύρω από τα ζητήματα που γνωρίζουμε ότι έχουν σημασία αυτή τη στιγμή για τους πολίτες αυτής της χώρας», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας εντούτοις πως η κυβέρνηση θα μελετήσει «προσεκτικά τις λεπτομέρειες της πρότασης».
Στην ομιλία της, η Στέρτζον δήλωσε πως θα στείλει επιστολή στον βρετανό πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος. Παράλληλα, ωστόσο, επεσήμανε πως έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα εναλλακτικό σχέδιο εξασφάλισης νομικής άδειας, εφόσον (θεωρείται βέβαιο) ο Τζόνσον προσπαθήσει να την εμποδίσει. Πιο συγκεκριμένα, ανέθεσε στον γενικό εισαγγελέα της Σκωτίας να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Γνωρίζοντας όμως πως ούτε αυτή η προσπάθεια έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, η σκωτσέζα πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αν ναυαγήσει, θα μετατρέψει τις επόμενες γενικές εκλογές (που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024) στη Σκωτία σε μία ντε φάκτο ψηφοφορία υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας.
Το πλεονέκτημα αυτής της τακτικής είναι πως το εκλογικό σύστημα ευνοεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), που εξασφάλισε το 2019 τις 48 από τις 59 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου. Η Στέρτζον δεν διευκρίνισε βέβαια πώς θα κινηθεί αν οι γενικές εκλογές έχουν το αποτέλεσμα που θέλει - όπως επισημαίνει ωστόσο η «Guardian», «σε αυτό το σημείο, μία κυβέρνηση SNP στο Εδιμβούργο ενδεχομένως να νιώθει αρκετή ασφάλεια ώστε να αναβιώσει την ιδέα να νομοθετήσει υπέρ της ανεξαρτησίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Γουέστμινστερ ή και χωρίς δημοψήφισμα», μιας και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους σκωτσέζους διχασμένους στο ζήτημα αυτό.