Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε συμβολική χρεοκοπία προχωρά η Ρωσία λόγω των κυρώσεων που δεν της επιτρέπουν να έχει πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών δυτικών τραπεζών ώστε να πληρώσει επιτόκια ομολόγων που έχει εκδώσει. Πρόκειται για την πρώτη εξέλιξη εδώ και πολλές δεκαετίες, αφού ομολογιούχοι ανέφεραν ότι δεν έλαβαν πληρωμή ούτε μετά τη λήξη περιόδου χάριτος ενός μηνός, η οποία ξεκίνησε στις 27 Μαΐου.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνείται τις αναφορές και χαρακτηρισμούς δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι είχε χρεοκοπήσει αθετώντας τις πληρωμές σε δημόσιο χρέος. Παραδέχεται ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να πληρώσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους για δύο κρατικά ομόλογα, αλλά σημειώνει ότι αυτό οφείλεται στις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες κατέστησαν αδύνατο για τη Μόσχα να αγοράσει ξένο νόμισμα και να πληρώσει με αυτό τους κατόχους ομολόγων, και όχι σε αδυναμία ή σε άρνηση πληρωμών.
Γι' αυτό ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε τις αναφορές ότι η Ρωσία είχε χρεοκοπήσει για πρώτη φορά από το 1998 ως «εντελώς αδικαιολόγητες», σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Σημειώνεται ότι ούτε οι αγορές αντέδρασαν σημαντικά στην - αναμενόμενη - αυτή εξέλιξη μη πληρωμής λόγω κυρώσεων. Τα ομόλογα της χώρας βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση εδώ και μήνες σε τιμές που δείχνουν πως οι αγορές πιστεύουν ότι μια τέτοια χρεοκοπία αποτελεί περισσότερο τυπική υπόθεση λόγω μη πρόσβασης της Μόσχας στο διεθνές σύστημα πληρωμών - με κάποιους αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για θέατρο του παραλόγου. Επίσης το ρούβλι παραμένει σημαντικά ενισχυμένο έναντι του δολαρίου μετά τη μεγάλη βουτιά που είχε σημειώσει τις πρώτες μέρες του πολέμου.
Το ρούβλι και το δολάριο. Ενα αμερικανικό δολάριο είχε φτάσει να αγοράζει μετά την εισβολή στην Ουκρανία πάνω από 100 ρούβλια, ενώ τώρα αγοράζει περίπου 54 ρούβλια, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.
Είναι ενδεικτικό ότι οι συγκεκριμένες πληρωμές τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων για δύο ομόλογα, μία σε δολάρια ΗΠΑ και μία σε ευρώ, θεωρούνται αναλογικά μικρές, ειδικά για το μέγεθος μιας χώρας όπως η Ρωσία. Οι πληρωμές είχαν περίοδο χάριτος 30 ημερών, η οποία έληξε μόλις τώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε από την πλευρά του ότι πραγματοποίησε τις πληρωμές σε ευρώ και δολάρια στο αντίστοιχο Ταμείο Παρακαταθηκών της χώρας, γνωστό ως National Settlement Depository (NSD), αναφέροντας ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας με τον τρόπο αυτό αφού δεν έχει άλλο τρόπο πληρωμής σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Πλημμύρισε στο συνάλλαγμα.Η Ρωσία έχει πάρα πολλά συναλλαγματικά αποθέματα χάρη στα τεράστια έσοδά της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, κατηγορώντας τις δυτικές κυβερνήσεις ότι προσπαθούν να αναγκάσουν τη χώρα σε «τεχνητή», όπως την ονομάζει η Μόσχα, χρεοκοπία.
Η κλιμάκωση όμως των κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχει αποκλείσει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκλεισε τον περασμένο μήνα παραθυράκι που επέτρεπε στους αμερικανούς επενδυτές να λαμβάνουν προσωρινά πληρωμές τόκων από τη Ρωσία.
Οι επενδυτές είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα γίνουν τώρα πληρωμές τόκων, ούτε ότι η Ρωσία έχει δείξει ότι πλέον κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια αναζήτησης νέας οδού πληρωμής έστω την τελευταία στιγμή, αφού προηγούμενες προσπάθειες για τέτοιες πληρωμές στους επενδυτές σε δολάρια απέτυχαν, όπως ανέφεραν οι «Financial Times».
Ο Πούτιν. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα που θεσπίζει έναν νέο μηχανισμό για την πραγματοποίηση επερχόμενων πληρωμών χρέους σε ρούβλια, βήμα που ισοδυναμεί με τέτοια χρεοκοπία υπό τους όρους που έχει εκδοθεί το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας. Οι όροι αναφέρουν ότι όταν το χρέος εκδίδεται, για παράδειγμα, σε δολάρια ή ευρώ, πρέπει να πληρώνεται σε δολάρια ή ευρώ.
«Δεδομένου ότι οι αγορές θεωρούν εδώ και μήνες τη χρεοκοπία ως αναπόφευκτη, οι άμεσες επιπτώσεις της προθεσμίας της Κυριακής είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές. Τα ρωσικά ομόλογα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση εδώ και μήνες σε επίπεδα που υπονοούν ότι η χρεοκοπία είναι τυπική, μετά τη δραματική βουτιά της τιμής (τους) αφού οι δυτικοί ηγέτες απάντησαν στην εισβολή στην Ουκρανία με άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος ενός μεγάλου μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Μόσχας», ανέφεραν οι «FΤ». Πάντως, λόγω των κυρώσεων, οι τιμές πολλών κρατικών ομολόγων της Ρωσίας βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που μπορούν να φτάνουν ακόμη και τα 20 σεντ στο δολάριο.