Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι φέτος δεν θα δοθούν βαθμοί, το Γουίμπλεντον δεν παύει να είναι ένα Γκραν Σλαμ τουρνουά με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι τόσο για τις… τσέπες των αθλητών, δεδομένου ότι τα χρηματικά έπαθλα είναι πλουσιοπάροχα, όσο κυρίως για το γόητρό τους. Ειδικά για τενίστες, όπως τα δυο δικά μας παιδιά, τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη, που έχουν εδραιώσει εδώ και καιρό την παρουσία τους στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά ακόμα αναζητούν την καταξίωση που προσφέρει η νίκη σε ένα Γκραν Σλαμ.
Το κακό είναι πως το Γουίμπλεντον δεν αποτελεί το… φόρτε τους. Και για τον Τσιτσιπά το γρασίδι είναι μια επιφάνεια που θα προτιμούσε να αποφεύγει. Εχει το μικρότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας σε σχέση με το χώμα και τις σκληρές επιφάνειες, 50% σε μόλις 20 αγώνες στην καριέρα του. Και στο Γουίμπλεντον δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει από τον πρώτο γύρο, με μοναδική εξαίρεση το 2018, όταν έφτασε ως τους «16», όπου αποκλείστηκε από τον Ισνερ. Πέρυσι ήταν ένας άλλος Αμερικανός, ο Τιαφό, αυτός που τον απέκλεισε στον πρώτο γύρο.
Πρόβες
Φέτος επέλεξε μετά το Ρολάν Γκαρός να παίξει σε τρία τουρνουά στο γρασίδι (Στουτγκάρδη, Χάλε και Μαγιόρκα), κάτι που δεν είχε κάνει πέρυσι. Το έπραξε όχι μόνο για να μαζέψει τους βαθμούς, που δεν θα μπορέσει να πάρει στο Λονδίνο (ο Στέφανος είναι από τους ευνοημένους της απόφασης να μη δοθούν βαθμοί, διότι θα χάσει μόλις 10 από την περσινή συμμετοχή του στο Γουίμπλεντον, άρα ό,τι πήρε σε αυτά τα τρία τουρνουά, κέρδος θα είναι γι' αυτόν), αλλά και για να εξοικειωθεί με την επιφάνεια και να βρεθεί σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση προκειμένου να φτάσει μακριά.
Η ευκαιρία που του παρουσιάζεται, άλλωστε, είναι σημαντική, καθώς το τουρνουά των ανδρών φέτος έχει μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του και για πρώτη φορά από το 1999 σε οποιοδήποτε Γκραν Σλαμ θα απουσιάζουν και το νούμερο 1 και το νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης! Ο Μεντβέντεφ ως Ρώσος έχει αποκλειστεί και ο Ζβέρεφ δεν μπορεί να παίξει λόγω του τραυματισμού του στο Ρολάν Γκαρός. Δύο βασικοί αντίπαλοι του Στέφανου δεν θα είναι εκεί, ενώ θα απουσιάσει και ο «βασιλιάς του Γουίμπλεντον», Ρότζερ Φέντερερ, που το έχει κερδίσει οκτώ φορές παίζοντας συνεχώς σε αυτό από το 1998 μέχρι και πέρυσι!
Τα «τέρατα» είναι εδώ
Θα είναι όμως όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων τόσο του Νόβακ Τζόκοβιτς όσο και του Ράφα Ναδάλ, ο οποίος δεν πτοείται από την επιδείνωση του τραυματισμού του στο Ρολάν Γκαρός και δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Λονδίνο και θα κάνει τα πάντα για να παίξει. Αλλωστε κυνηγά το 23ο Γκραν Σλαμ της καριέρας του και κάτι επίσης πολύ σπουδαίο: να γίνει ο πρώτος τενίστας στην ιστορία που έχει κερδίσει δύο φορές το λεγόμενο Surface Slam. Συνεχόμενες νίκες δηλαδή στα πρώτα τρία Γκραν Σλαμ της χρονιάς με διαφορετικές επιφάνειες (Αυστραλιανό Οπεν, Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλεντον).
Η Μαρία Σάκκαρη έχει πιο ισορροπημένη παρουσία στις τρεις επιφάνειες. Το ποσοστό επιτυχίας της κυμαίνεται ανάμεσα στο 55% και το 58% σε γρασίδι, σκληρή επιφάνεια και χώμα, ωστόσο κι αυτή στο Γουίμπλεντον δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη διάκριση. Εχει φτάσει δύο φορές μέχρι τον τρίτο γύρο (2017, 2019), ενώ πέρυσι αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο από την Αμερικανίδα Ρότζερς.
Ακολούθησε κι αυτή τη στρατηγική του Τσιτσιπά, καθώς μετά το Ρολάν Γκαρός δεν κάθησε, αλλά πήρε μέρος σε τρία τουρνουά σε γρασίδι (Νότιγχαμ, Βερολίνο και Ιστμπουρν) προκειμένου να συνηθίσει το γρασίδι και να μαζέψει βαθμούς. Αλλωστε κι εκείνη θα χάσει μόλις 45 βαθμούς από πέρυσι, τους οποίους αναπλήρωσε στα τουρνουά όπου έπαιξε και δεν θα χάσει έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη.
Η «θεά» Σφιόντεκ
Το ερώτημα πλέον είναι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει στο Γουίμπλεντον όταν σε αυτό παίζει η Ιγκα Σφιόντεκ. Το αδιαμφισβήτητο νούμερο 1 του κόσμου θα σπάσει λογικά στο Λονδίνο το ρεκόρ για τον 21ο αιώνα των 35 συνεχόμενων νικών, που κατέχει από κοινού με τη Βίνους Ουίλιαμς και βαδίζει ολοταχώς για δεύτερη συνεχόμενη νίκη σε Γκραν Σλαμ μετά το Ρολάν Γκαρός.
Ομως η μεγάλη είδηση αφορά την επιστροφή της Σερένα Ουίλιαμς, που στα 40 της χρόνια ζήτησε και πήρε wild card για να πάρει μέρος, έχοντας ένα και μοναδικό στόχο. Να κατακτήσει τον τίτλο και να ισοφαρίσει το ρεκόρ της θρυλικής αυστραλής τενίστριας Μάργκαρετ Κορτ με 24 κατακτήσεις Γκραν Σλαμ. Είναι το απωθημένο της και μένει να φανεί αν είναι σε θέση να το εκπληρώσει.