Καλοκαίρι του 2022, και βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα μίας διεθνούς πληθωριστικής κρίσης, σε συνέχεια μίας διεθνούς υγειονομικής κρίσης. Η πρωτοφανής γεωπολιτική κατάσταση ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ήδη πιεσμένη εφοδιαστική αλυσίδα, στα κόστη μεταφοράς και ενέργειας, και στις τελικές τιμές των προϊόντων. Ως εκπρόσωποι της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να παραμείνουμε ανθεκτικοί απέναντι σε μία ακόμα πρόκληση που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Επέκταση και επενδύσεις,

η επιχειρηματική μας

στρατηγική

Η Sunlight Group είναι μια ελληνική πολυεθνική, από τις ελάχιστες εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας, η οποία παράγει βιομηχανικά προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας που εξάγει σε ποσοστό άνω του 98% σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, διατηρεί και επεκτείνει τη φυσική παρουσία της στο εξωτερικό. Εν μέσω της ελληνικής ύφεσης πήραμε τη στρατηγική απόφαση να επεκταθούμε σε Ιταλία και ΗΠΑ, δύο ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές, αναγνωρίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις ήταν η δημιουργία πολλαπλών κέντρων παραγωγής και διανομής. Η λειτουργία μονάδων σε περισσότερες χώρες είναι δικλίδα ασφαλείας που μας προστατεύει από την υπερβολική έκθεση στα ρίσκα μίας αγοράς. Παράλληλα, επενδύσαμε στη δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου που ειδικεύεται στην τεχνολογία μπαταριών λιθίου και σε φιλόδοξα projects για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Επίσης, εκμεταλλευτήκαμε την τάση επαναπατρισμού που ενέτεινε η πανδημία, για να προσελκύσουμε δεκάδες νέους και καταξιωμένους επιστήμονες, απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 120 ειδικούς συνεργάτες στα δύο κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης που λειτουργούμε στην Ξάνθη και την Αθήνα. Και συνεχίζουμε να επενδύουμε στο προσωπικό μας, με δυναμική πολιτική προσλήψεων και εκπαιδεύσεων, στο πλαίσιο της ετοιμότητάς μας να υποστηρίξουμε τους εκτιμώμενους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το 2021 αυξήσαμε κατά 35% το ανθρώπινο δυναμικό μας και κατά 57% τις ώρες εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο.

€560 εκατ. στην 5ετία

2021 – 2026

Προχωράμε με την ίδια στρατηγική, απαντώντας στις δυσκολίες με σημαντικές επενδύσεις, ώστε αφού επανέλθει η κανονικότητα, να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις έχοντας κερδίσει σημαντικό έδαφος απέναντι στον ανταγωνισμό. Με τη στήριξη του Ομίλου Olympia, του μετόχου μας που αναγνωρίζει την παγκόσμια δυναμική της Sunlight και στέκεται πάντα αρωγός στα σχέδιά μας, υλοποιούμε από το 2021 το πλέον φιλόδοξο 5ετές επιχειρηματικό πλάνο που έχουμε εφαρμόσει ποτέ. Ένα πλάνο συνολικού ύψους €560 εκατ. που περιλαμβάνει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό, Έρευνα & Ανάπτυξη, και επέκταση σε στρατηγικές αγορές.

Σήμερα, λειτουργούμε παραγωγικές μονάδες στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, το Κιλκίς, τη Βερόνα και τη Βινιόλα της Ιταλίας, και τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των εργοστασίων μας και των γραφείων πωλήσεων που διατηρούμε σε Αθήνα, Βερόνα, Βουκουρέστι και Βόρεια Καρολίνα, κλείσαμε την οικονομική χρήση του 2021 με αύξηση 54% στον Κύκλο Εργασιών και 52% στα προσαρμοσμένα EBITDA. Η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουμε και αποτυπώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και προσεκτικού σχεδιασμού, έναντι στις δυσχερείς συνθήκες που δημιούργησαν τα εκτεταμένα lockdown και τα προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών.

Και θέτουμε ακόμα υψηλότερους στόχους για τη συνέχεια, εντείνοντας περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξής μας. Αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις μας σε Ελλάδα και εξωτερικό με υποδομές, σύγχρονο εξοπλισμό, και περισσότερες αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής και συναρμολόγησης. Στόχος, να ξεπεράσουμε τα 6 εκατομμύρια στοιχεία μπαταριών μολύβδου σε επίπεδο ετήσιας παραγωγής ως τα τέλη του 2023. Στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο του λιθίου δε, υλοποιούμε ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων που θα καταστήσει τη Sunlight Group τη μεγαλύτερη εταιρεία συναρμολόγησης βιομηχανικών μπαταριών λιθίου σε Ευρώπη και Αμερική, με περισσότερα από 2,4 GWh ετήσιας παραγωγής.

Ταυτόχρονα, θωρακίζουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα και διευρύνουμε το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό μας, μέσω Συγχωνεύσεων & Εξαγορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα τέλη του 2021 προχωρήσαμε στην εξαγορά της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων. Και πρόσφατα, ανακοινώσαμε την εξαγορά της ιταλικής PBM, διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Τέλος, εκμεταλλευόμαστε την ευελιξία που μας προσφέρει το επιχειρηματικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Εξυπηρετούμε ήδη μεγάλο μέρος των αναγκών μας σε πρώτες ύλες εσωτερικά, καθώς εφοδιάζουμε την παραγωγή μπαταριών μολύβδου από την αντίστοιχη μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Και βρισκόμαστε σε διαδικασία υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για τον υπερδιπλασιασμό της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου ανακύκλωσης σε 100.000 τόνους έτοιμου προϊόντος ετησίως, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη χρήση φυσικών πόρων.

Το κλειδί της χρηματοδότησης

Τα φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα απαιτούν εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση. Χρηματοδότηση που θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που όχι μόνο εστιάζουν, αλλά πρωτοπορούν στην ανάπτυξη, την καινοτομία, και τη βιωσιμότητα. Στον τομέα αυτό, η Sunlight Group έχει λάβει σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης αντλώντας κεφάλαια ύψους άνω των €300 εκατ. από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον Όμιλο Olympia.

Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, εν μέσω απαιτητικών οικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών, η εξωστρεφής ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη για να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία και να διαπρέψει διεθνώς. Στα εργαλεία που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την απελευθέρωση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ιδιαίτερης σημασίας όμως είναι και οι επενδυτικοί νόμοι για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ακριτικές περιοχές, όπως η Sunlight Group. Στεκόμαστε δίπλα στις ακριτικές κοινότητες της βόρειας Ελλάδας, και επιλέγουμε να επεκτείνουμε την τοπική μας παρουσία και δραστηριότητα, με στόχο τη δημιουργία πάνω από 2.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Τα σημαντικά αυτά κεφάλαια μπορούν να ξεκλειδώσουν τη δυναμική της χώρας και να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να ανταποκριθούν οι ελληνικές εταιρείες στις διεθνείς προκλήσεις, να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά τους, να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, και να εδραιωθούν παγκοσμίως ως πρωταθλητές στον κλάδο τους.

O Λάμπρος Μπίσαλας είναι διευθύνων σύμβουλος

της Sunlight Group