Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με την απόφαση του Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος που άρχισε πριν από 12 χρόνια με την ένταξη της χώρας στο πρώτο Μνημόνιο.
Είναι άδικο, ως ιστορικά ανακριβές, ότι η τόσο επαχθής, κοινωνικά - οικονομικά - πολιτικά, μνημονιακή περίοδος υπήρξε απόρροια της πολιτικής του Γ. Παπανδρέου.
Ηρθε ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της χώρας, στην οποία οδηγήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Και βέβαια ο άθλος της κυβέρνησης Τσίπρα, με την επώδυνη αλλά αποτελεσματική ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και τη διασφάλιση του αποθέματος των 37 δισ., δρομολόγησε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.
Δυστυχώς όμως τα βάσανά μας δεν τελειώνουν εδώ, αφού ο εφιάλτης της ύφεσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη, με την Ελλάδα ως έναν από τους πλέον αδύναμους κρίκους. Κι ενώ η τέλεια καταιγίδα όλο και πλησιάζει, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές, ώστε η κυβέρνηση να προλάβει τα χειρότερα γι' αυτήν.
Στον νέο αχαρτογράφητο κόσμο, κυρίαρχα θέματα θα είναι η κλιματική κρίση, η ρύθμιση της παγκοσμιοποίησης, η σύγκρουση δημοκρατίας κι ελευθεριών με τον αυταρχισμό και την ανελευθερία.
Στην Ελλάδα, όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι προοδευτικές δυνάμεις αναζητούν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και θα παρέχει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους.
Σήμερα που οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται δραματικά και η οικονομική ανασφάλεια κι αβεβαιότητα κλιμακώνονται, η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας προβάλλει ως η μεγάλη ελπίδα των ελλήνων πολιτών, ιδίως των νέων που εμβρόντητοι άκουσαν προχθές από τον Πρωθυπουργό πως «δεν έχει σημασία πόσα λεφτά βγάζεις, πρέπει να βλέπεις σφαιρικά - ολιστικά τη ζωή».
Το λέει αυτό στην πιο αδικημένη μεταπολεμική γενιά. Στη γενιά που καταδικάσαμε σε στέρηση προοπτικής. Στη γενιά που πληρώνει το βαρύτερο τίμημα της ανεργίας κι όπου οι λίγοι τυχεροί που βρίσκουν δουλειά, πολύ κάτω από τις δυνατότητες και τα προσόντα τους, αμείβονται το πολύ με τον κατώτατο μισθό. Στη γενιά που δεν μπορεί να κάνει όνειρα και οικογένεια, που ζει με τους γονείς, αδυνατώντας να συντηρήσει νοικοκυριό. Στη γενιά που διώχνουμε στο εξωτερικό ή ωθούμε στο κοινωνικό περιθώριο, στην παραβατικότητα, τον χουλιγκανισμό, την Ακροδεξιά, την τυφλή βία.
Οπως για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης από την Κύπρο, μοναδικός στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία. Οι προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην αναλογικότητα, η ευρύτερη Κεντροαριστερά, οφείλουν καθαρές κουβέντες στους πολίτες. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας που η απλή αναλογική επιβάλλει, για να είναι βιώσιμες, χρήσιμες στον τόπο και επωφελείς για τα συμπράττοντα κόμματα, δεν μπορεί παρά να στηρίζονται σε προγραμματικές θέσεις που απορρέουν από συγγενείς ιδεολογικά δυνάμεις.
Πείσματα, πικρίες και πληγές του παρελθόντος, προσωπικές φιλοδοξίες και μικροϋπολογισμοί είναι ανθρωπίνως κατανοητά, πλην όμως απείρως υποδεέστερα από την ανάγκη μετάβασης σε προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Το ποιοι δυναμιτίζουν την προσέγγιση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και το ποιοι χαίρονται γι' αυτό είναι προς κρίση των προοδευτικών πολιτών και της Ιστορίας.
Ο Σπύρος Δανέλλης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, πρώην βουλευτής Ηρακλείου