Οι νέες αναζωπυρώσεις της πανδημίας της Covid-19 επιβεβαιώνουν όχι μόνον πως ο ιός είναι εδώ, αλλά παραμένει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Η χαλάρωση των μέτρων ή η όντως θετική αποκλιμάκωση διασωληνώσεων και θανάτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αιτία να θεωρούμε πως ο κίνδυνος είναι πίσω μας και η ολική επαναφορά στην κανονικότητα είναι γεγονός. Το αντίθετο.

Ο ιός είναι εδώ και τώρα, περισσότερο από ποτέ, τα μέτρα ατομικής ευθύνης είναι πιο επείγοντα. Η πείρα εξάλλου υπάρχει, ζούμε με την πανδημία παραπάνω από δύο χρόνια και κάθε σπίτι σχεδόν έχει εικόνα. Σήμερα οι νέες μεταλλάξεις – όπως λέει η επιστημονική κοινότητα – είναι περισσότερο μεταδοτικές και αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για τα μέτρα προφύλαξης. Εξάλλου όλοι ξέρουμε πως δεν θέλει πολύ ώστε τα νούμερα να γίνουν πάλι ανεξέλεγκτα και αυτό να μας οδηγήσει σε νέα τροχιά επισφάλειας – μαζί και το ΕΣΥ.

Το ακόμη χειρότερο είναι ένα κύμα που θα γιγαντωθεί εν μέσω θέρους και θα θέσει σε κίνδυνο εργαζομένους και επισκέπτες. Η αποφυγή του συνωστισμού, τα μέτρα υγιεινής ή προφύλαξης, η τέταρτη δόση του εμβολίου για τα ευπαθή στρώματα είναι ορισμένα μόνον από τα «όπλα» που έχουμε στον διαρκή «πόλεμο».

Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και η συσσωρευμένη πείρα δεν επιτρέπουν να ξανακυλήσουμε σε όξυνση και κορύφωση των κρουσμάτων. Τα παραπάνω δεν προϋποθέτουν κράτος – πατερούλη, αλλά συνειδητή και υπεύθυνη στάση.