Η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα μοιάζει συχνά με ουτοπία: Μπροστά στο κομματικό συμφέρον κανείς δεν μοιάζει πραγματικά έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω από τις θέσεις του. Αν όμως υπάρχει ένα πεδίο όπου η συναίνεση δεν είναι απλώς ρητορικό σχήμα, αλλά πραγματική ανάγκη, αυτό είναι τα εθνικά θέματα.

Δεν διανύουμε μια ήρεμη, χαλαρή περίοδο, τα προβλήματα δεν τίθενται σε θεωρητικό επίπεδο. Η Αγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα και δεν δείχνει καμία διάθεση συνεννόησης. Οι ισχυρές συμμαχίες της χώρας και η αποτρεπτική τους ικανότητα δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση την πρέπουσα αυτοπεποίθηση. Βασική προϋπόθεση όμως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απέναντι πλευράς είναι η εθνική ενότητα.

Και γι’ αυτό είναι υποχρέωση όλης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να στοιχηθεί πίσω από μια ενιαία πολιτική κατά των τουρκικών προκλήσεων και του αναθεωρητισμού, χωρίς πισωγυρίσματα και μισόλογα. Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να κατεβάσει τους τόνους όπως ακριβώς είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να θωρακίσει τη χώρα σε επίπεδο συμμαχιών – και όχι μόνο – κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και είναι ώρα να καταλάβουν όλοι ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ισως έτσι, κάποτε, αντιληφθούμε και ότι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής στρατηγικής, με συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, σε βάθος χρόνου. Ανεξαρτήτως ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία.