Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σημαντική αντοχή απέναντι στην ενεργειακή κρίση επέδειξε το πρώτο τρίμηνο του έτους η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για την προαναφερόμενη περίοδο. Κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Γιώργο Στάσση να επιβεβαιώσει τον στόχο για την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας στα τέλη της χρονιάς κοντά στα 870 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ανακοίνωσε και το 2021. Η ΔΕΗ συνέχισε, όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα, να βάζει πλάτη... και απέναντι στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις που έκανε στους πελάτες της ανήλθαν στα 358 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα ήταν ο τομέας της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να παρουσιάσει ζημιές της τάξης των 275 εκατ. ευρώ έναντι λειτουργικών κερδών το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο που ήταν στα 150 εκατ. ευρώ. Συνολικά η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 170 εκατ. έναντι 226 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 επηρεαζόμενη από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον ετεροχρονισμό της τιμολόγησης της ρήτρας.
Tα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 30,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 29 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Tα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 185,7 εκατ. έναντι ζημιών 43,7 εκατ. ευρώ πέρυσι λόγω του φόρου 183,6 εκατ. ευρώ επί της υπεραξίας ύψους 787,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ ΑΕ στη θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, στη Macquarie Asset Management. Εξαιρουμένου του φόρου αυτού, οι ζημιές για το α' τρίμηνο 2022 διαμορφώνονται σε 2,1 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στο επενδυτικό της πλάνο για αύξηση της παραγωγής της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για ενίσχυση των δικτύων διανομής, ώστε να υποστηρίξουν την επιπλέον παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Το ύψος των επενδύσεων αυξήθηκε 12,7% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ανήλθαν στα 102 εκατ. ευρώ από 91 εκατ. ευρώ πέρυσι.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Με δήλωσή του ο Γιώργος Στάσσης τόνισε: «Η ΔΕΗ συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή του επιχειρησιακού της σχεδίου, παραμένοντας προσηλωμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου. Παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, επιδείξαμε αντοχή στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας αλλά και επιτυγχάνοντας επιδόσεις που συμβαδίζουν με τους στόχους μας για το 2022 για EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021».
Ο ίδιος συνέχισε: «Η υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2021, είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς θα οδηγήσει τη ΔΕΗ αλλά και τη χώρα σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες ανατιμήσεις και με όφελος για το περιβάλλον, τη χώρα και τους πολίτες».
Μίλησε επίσης και για τα έργα στις ΑΠΕ: «Σε λειτουργικό επίπεδο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για την αύξηση της παρουσίας μας στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατασκευάζουμε ήδη 355 MW, εκ των οποίων περίπου 290 MW αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, ενώ συνεχίζουμε τις ενέργειές μας για την περαιτέρω ωρίμαση του χαρτοφυλακίου έργων μας. Επίσης, περαιτέρω πρόοδος καταγράφηκε στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων μας, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε πλέον αδειοδοτημένα έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ισχύος που έχουμε θέσει ως στόχο μέχρι το 2026» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.