Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023 αλλά και τον τριπλασιασμό των ξένων επενδύσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ), το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η εξωστρέφεια αποτελεί ισχυρό «χαρτί» για τη χώρα μας, η οποία ποντάρει στην ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων, ειδικά των τροφίμων, αλλά και στις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται σε δυναμικούς κλάδους της, όπως ο τουρισμός και το real estate. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υποστηρίξει την υλοποίηση του σχεδίου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση του σχεδίου.
«Η Ελλάδα έχει καταστεί προφανές σε όλους ότι μπορεί να γίνει ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομική διπλωματία πρέπει να σχεδιάζεται με μακρόπνοο ορίζοντα και σαφή στόχευση. Τόνισε μάλιστα ότι η στόχευση αυτή θα πρέπει να έχει τρεις άξονες, και συγκεκριμένα την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, την έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου στοιχείου, δηλαδή των ελλήνων εξαγωγέων, και την ανάδειξη της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι το ΕΣΕΕ συνδυάζει στόχους και πολιτικές που βάζουν τη χώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εισροή ξένων επενδύσεων. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως η αυξημένη εξωστρέφεια που προάγει «φέρνει ανάπτυξη, η οποία άμεσα και έμμεσα αγγίζει τους πάντες».
Για ένα πρακτικό εργαλείο που καταρτίζουν από κοινού δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς με εξωστρεφή χαρακτήρα, ώστε να αυξάνονται οι συνέργειες και να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερος συντονισμός, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής σχολιάζοντας το ΕΣΣΕ.
Αποδίδει καρπούς. Το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο περιελάμβανε 458 δράσεις που αφορούσαν 38 χώρες-στόχους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 29,5% ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν επενδύσεις από οικονομικούς γίγαντες της παγκόσμιας αγοράς, όπως Pfizer, Microsoft, Facebook/Meta, Google, Amazon, Volkswagen, JP Morgan.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρυσι σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές Αμεσων Ξένων Επενδύσεων από το έτος 2002 και έφθασαν στα 4,85 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13% σε σχέση με το 2019. Για το 2022 το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνει 670 δράσεις που αφορούν 47 χώρες-στόχους, ενώ ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των δράσεων στην Υποσαχάρια Αφρική (71%) και στην Ασία (34%) σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα μας στρέφει το βλέμμα της σε αναδυόμενες και δυναμικές αγορές.