«Χαίρετε… Τελεία». Με αυτό τον κοφτό τρόπο απάντησε ο Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος υποδέχεται με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικές απειλές την πρώτη περιοδεία του Μπάιντεν στη ΝΑ Ασία ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκαθάρισε, έτσι, πως η δική του στάση απέχει πολύ από εκείνη του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όχι μόνο είχε συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ, αλλά είχε φτάσει στο σημείο να εκφράσει και τον θαυμασμό του γι’ αυτόν – έστω κι αν αρχικά τον είχε ονομάσει «τρελό πυραυλάνθρωπο».

«Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε κάνει η Βόρεια Κορέα», είπε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, Σεούλ, όπου βρέθηκε προτού πετάξει για την Ιαπωνία. Εκεί όπου θα έχει συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό της χώρας όσο και με τους ηγέτες της αποκαλούμενης ομάδας Quad, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Αυστραλία και η Ινδία. Στόχος του είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς το Πεκίνο ότι μπορεί η προσοχή της Ουάσιγκτον να είναι στραμμένη στη Ρωσία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, όμως δεν ξεχνά καμία στιγμή την απειλή που αντιπροσωπεύει γι’ αυτήν η Κίνα. Οσο για το βλέμμα του Μπάιντεν θα είναι, αναμφίβολα, στραμμένο προς την Ταϊβάν, για την οποία πολλοί εκτιμούν πως θα αποτελέσει την αφορμή για μια ευθεία αντιπαράθεση της νυν και της ανερχόμενης υπερδύναμης, ενδεχομένως και πολεμικής.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως εκτός από τα πολιτικά μηνύματα, η περιοδεία έχει και ένα σημαντικό οικονομικό σκέλος. Σήμερα, για του λόγου το αληθές, ο Μπάιντεν πρόκειται να παρουσιάσει το Πλαίσιο για την Οικονομική Ευημερία του Ινδικού και Ειρηνικού (IPEF), ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρόπλασμα μιας συμμαχίας σε επίπεδο υποδομών, εφοδιαστικών αλυσίδων και επιχειρηματικών κοινοπραξιών. Για την ώρα, ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι εξαγγελίες Μπάιντεν θα είναι πρωτίστως συμβολικές, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει ούτε οι λεπτομέρειες του πλαισίου ούτε οι χώρες που θα συμμετέχουν τελικώς.