Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στα Γλυκά Νερά και ο ομαδικός βιασμός και η δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, που πρόσφατα ξαναβρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αναμφίβολα έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Σε τέτοιες υποθέσεις, που καταγράφεται προσβολή ιδιαίτερων έννομων αγαθών όπως αυτό της ανθρώπινης ζωής, το αίτημα της κοινωνίας είναι η άμεση ενεργοποίηση της δικαιοσύνης και η κατά το δυνατόν ταχύτερη εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων ώστε να επέλθει η κάθαρση.
Ο εύλογος χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης ως αναγκαίο στοιχείο της ποιότητας του δικαιοδοτικού συστήματος αποτελεί μόνιμη έννοια και κεντρικό στόχο όλων των δικαστικών λειτουργών. Στη χώρα μας, βέβαια, είναι γνωστό ότι μία από τις πιο σοβαρές παθογένειες του δικαστικού συστήματος, που το ακολουθεί επί δεκαετίες, είναι η καθυστέρηση στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης. Κι όμως, σε πολλές υποθέσεις, που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους κατατάσσονται στη λίστα εκείνων που - κατά κυριολεξία και όχι υπό τον προβολέα της υπερβολής - σόκαραν και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, η Δικαιοσύνη μίλησε άμεσα τιμωρώντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τους δράστες με πιστή τήρηση των όρων της δίκαιης δίκης και χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις των δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.
Οι δικαστές, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κοινωνία που ανέμενε τη δική τους θεσμική παρέμβαση και την ετυμηγορία, έδειξαν στην πράξη πως η Δικαιοσύνη διαθέτει τα αναγκαία αντανακλαστικά και μπορεί να ξεπεράσει το «τείχος» της καθυστέρησης. Ολοι γνωρίζουν και τις αντικειμενικές δυσκολίες (ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικές υποδομές) και ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η ποιότητα της Δικαιοσύνης, στοιχείο της οποίας είναι και η απονομή της με εύλογο ρυθμό, είναι συνδεδεμένη με τον βαθμό πολιτισμού της κοινωνίας στο πλαίσιο της οποίας απονέμεται.
Χωρίς κανένα ελαφρυντικό
Δέκα μήνες και είκοσι οκτώ ημέρες. Τόσο ήταν το διάστημα που μεσολάβησε από την ημέρα που ο ισοβίτης πλέον πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος συνελήφθη και ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο δράστης της δολοφονίας της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, μέχρι την ημέρα της πρωτόδικης καταδίκης του και της τιμωρίας του σε ισόβια και επιπλέον 11,5 χρόνια κάθειρξη για το έγκλημά του που είχε «παγώσει» το πανελλήνιο, με τον ίδιο επί 37 ημέρες να προσποιείται και να παίζει θέατρο, εμφανίζοντας το δικό του έγκλημα ως έργο άγνωστων ληστών.
Η Δικαιοσύνη, κατά κοινή ομολογία, στην υπόθεση αυτή κινήθηκε με ταχύτητα, τόσο στο ανακριτικό στάδιο και στη διαδρομή μέχρι την έκδοση του βουλεύματος, όσο και στον χρόνο που απαιτήθηκε μέχρι οι φυσικοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους γράφοντας τους «τίτλους τέλους» σε πρώτο βαθμό για το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Παρά το γεγονός ότι άλλες υποθέσεις που έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας και έχουν επί μήνες βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας χρειάστηκαν μεγαλύτερο διάστημα για να φτάσει η ώρα της ποινικής εκκαθάρισης, στην υπόθεση αυτή η Δικαιοσύνη απέδειξε πως μπορεί να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς και να ξεφύγει από το «γρανάζι» της καθυστέρησης στην απονομή της, που κατ' επανάληψη έχει οδηγήσει τη χώρα μας ως υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μέσα σε μόνο πέντε δικάσιμους, παρά τις δυσκολίες ανεύρεσης δικαστικής αίθουσα που να πληροί τις προϋποθέσεις για την αναγκαία τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η σύνθεση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, με πρόεδρο τη Δήμητρα Αυγουστοπούλου και εισαγγελέα την Ευγενία Σταθουλοπούλου, κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εκδίκαση της υπόθεσης και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γράψουν τον επίλογο του πρώτου μέρους της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις (απολογία και έκδοση απόφασης)ήταν μαραθώνιες, με τη συμβολή και της γραμματέως της έδρας Ελισσάβετ Λάτση, η οποία παρέμεινε στην έδρα και μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, ωστόσο, επετεύχθη να μη διακοπεί η πολύωρη απολογία του κατηγορουμένου και ναολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία.
Με την ετυμηγορία τους τακτικοί δικαστές και ένορκοι κήρυξανομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο χωρίς κανένα ελαφρυντικό για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με θύμα την 20χρονη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς και μητέρα της μονάκριβης κόρης τους, Λυδίας, για τη θανάτωση ενός μικρού σκύλου, της Ρόξυ, που είχαν υιοθετήσει μετά από επιθυμία της δολοφονημένης γυναίκας, καθώς και για τις ψευδείς αναφορές και καταγγελίες στις Αρχές, με την κατασκευήτου σκηνικού της υποτιθέμενης ληστείας, όπου έφτασε στο σημείονα τοποθετήσει πάνω στο άψυχο σώμα της κοπέλας την ίδια τους την κόρη, εργαλειοποιώντας την, όπως εύστοχα παρατήρησε στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός.
Επικύρωση της πρωτόδικης ποινής
Τρία χρόνια και έξι μήνες μετά τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, η Δικαιοσύνη την περασμένη Παρασκευή έγραψε τον επίλογο της υπόθεσης, που επίσης έχει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Στη διάρκεια του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου χρειάστηκε να γίνουν βέβαια τέσσερις διακοπές, γεγονός που προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των γονέων του θύματος, οι οποίοι περίμεναν με αγωνία την απόφαση για τους δράστες που με μαρτυρικό τρόπο δολοφόνησαν την κόρη τους. Οπως επισήμανε, όμως, από έδρας και η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας Ευσταθία Καπαγιάννη, η Δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή απονεμήθηκε σε εύλογο χρόνο στο πλαίσιο των επιταγών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι δικαστές εφαρμόζοντας τον νόμο εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και καταδίκασαν σε ισόβια και επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξη τον καθένα από τους δύο κατηγορουμένους που ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ωστόσο, η επικύρωση της πρωτόδικης ποινής και η απόφαση των δικαστών να μη μειώσουν ούτε κατά μία ημέρα την τιμωρία για τους δύο κατηγορουμένους δεν έφεραν την απόλυτη δικαίωση στην καρδιά των γονέων της Ελένης Τοπαλούδη, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν και στους δράστες της δολοφονίας της κόρης τους επιβλήθηκε η ανώτερη ποινή, εκείνοι σε μερικά χρόνια θα έχουν δικαίωμα, με βάση τον νόμο, να διεκδικήσουν ξανά την προσωπική τους ελευθερία. «Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον Πρωθυπουργό να ακούσει εμάς, τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.