Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Η σοσιαλδημοκρατική δεκαετία που εξήγγειλε ο Σολτς μετά τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου κράτησε μόνον μισό χρόνο», ήταν το ειρωνικό σχόλιο του χριστιανοδημοκράτη, πρώην υπουργού Υγείας, Γιενς Σπαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Πράγματι, οι «μικρές ομοσπονδιακές εκλογές», όπως λέγονται οι εκλογές στο πολυπληθέστερο ομοσπονδιακό κρατίδιο με 13 εκατομμύρια ψηφοφόρους, έφερε μία ιστορική ήττα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην άλλοτε «κόκκινη» Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Μολονότι η πλειονότητα των Γερμανών συμμερίζεται την ισορροπημένη στάση του καγκελάριου στο θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας με γερμανικά όπλα, ο Σολτς δεν μπορεί να αποβάλει το στίγμα του επιφυλακτικού στη στήριξη του αγώνα των Ουκρανών κατά του πολέμου του Πούτιν.
Από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους στο Βερολίνο, μόνον οι Πράσινοι βγήκαν θριαμβευτές από τη μάχη της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Αλλά ο θρίαμβος τριπλασιασμού των ποσοστών του έχει το τίμημά του. Χωρίς τους Πράσινους δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία. Το δίλημμα των Πρασίνων είναι: Θα μπουν σε κυβέρνηση του νικητή των εκλογών, χριστιανοδημοκράτη, Χέντρικ Βιστ ως μικρότερος εταίρος σε έναν συνασπισμό CDU - Πρασίνων, το οποίο θα ήταν πρόκριμα για μία συγκυβέρνηση Χριστιανικής Ενωσης - Πρασίνων και σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις επόμενες εκλογές. Ή θα επιλέξουν και στο Ντύσελντορφ τη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες SPD και τους Φιλελεύθερους FDP, τους δύο ηττημένους των εκλογών, για να μη διασαλεύσουν τη συγκυβέρνηση στον συνασπισμό του φωτεινού σηματοδότη;
Η απάντηση που θα δώσουν οι Πράσινοι στο δίλημμα αυτό, θα καθορίσει εν πολλοίς και την τύχη της «σοσιαλδημοκρατικής δεκαετίας» που προανήγγειλε ο Ολαφ Σολτς.
Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής επιβεβαίωσαν και τις δύο τάσεις στον γερμανικό πολιτικό χάρτη. Στο αριστερό φάσμα συνεχίζεται η μετατόπιση από τους Σοσιαλδημοκράτες στους Πράσινους. Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία δείχνει ότι το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων που έχασαν οι Σοσιαλδημοκράτες πέρασε στους Πράσινους. Η άνοδος των Πρασίνων δεν είναι περιστασιακή. Είχε ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες εκλογές του 2017 και ενισχύθηκε σημαντικά από το 2019 με το κίνημα «Fridays for future», το οποίο εκτόξευσε ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής την προστασία του κλίματος, διαπιστώνει, απαντώντας στα «ΝΕΑ», ο πολιτειολόγος της Βόννης, Φρανς Ντέκερ.
Επειδή οι Πράσινοι έχουν διείσδυση στους ψηφοφόρους της συντηρητικής Χριστιανικής Ενωσης αλλά και των κεντρώων Φιλελευθέρων ενισχύεται το μέτωπο των κεντροαριστερών κομμάτων SPD, Πρασίνων και μετακομμουνιστικής Αριστεράς. Αν στις προηγούμενες εκλογές το δεξιό στρατόπεδο με Χριστιανική Ενωση και Φιλελεύθερους και την Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκέντρωναν ένα ποσοστό 58% και το αριστερό μέτωπο με SPD Πράσινους και Αριστερά ήταν στο 38%, σήμερα τα δύο στρατόπεδα είναι ισοδύναμα.