Σουηδία και Φινλανδία θα καταθέσουν σήμερα από κοινού το επίσημο αίτημά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της πρώτης Μαγκνταλένα Αντερσον υποδεχόμενη τον πρόεδρο της δεύτερης Σάουλι Νιινίστο στη Στοκχόλμη. Λίγο νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας είχε εγκρίνει την υποβολή του σχετικού αιτήματος με συντριπτική πλειοψηφία – 188 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 8 κατά. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί αύριο τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας προκειμένου να συζητήσει μαζί τους – και να τους παράσχει, όπως αναμένεται, εγγυήσεις ασφαλείας μέχρις ότου ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία έγκρισης και από τα 30 κράτη-μέλη.

Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις και να απειλεί με βέτο, με τον πρόεδρό της μάλιστα να καλεί τους διαπραγματευτές τους να «μην κάνουν καν τον κόπο» να μεταβούν στην Αγκυρα για να τον μεταπείσουν. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να πείθει ότι δεν μπλοφάρει. «Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί απλώς να ανεβάσει την τιμή» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι εταίροι της Τουρκίας τις απειλές αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Μάλιστα, ο Ζαν Ασελμπορν έκανε λόγο για «νοοτροπία παζαριού» και ισχυρίστηκε πως οι τουρκικές ενστάσεις ελάχιστη σχέση έχουν με «τις κουρδικές εξτρεμιστικές ομάδες» και την παρουσία τους στις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Την παραπάνω εκτίμηση συμμερίζονται και άλλοι πολιτικοί (όπως ο πρώην φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ) και αναλυτές. Ανάμεσά τους ο Μπόμπι Γκος, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά σε χθεσινό του άρθρο στο Bloomberg: «Μπορεί η ρητορική του Ερντογάν να είναι γνώριμη, όμως η συγκυρία που επέλεξε βρίθει οπορτουνισμού». Οπως σημειώνει, άλλωστε, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μόλις πριν από έναν μήνα με τον Νιινίστο, ο Ερντογάν τον είχε διαβεβαιώσει πως διάκειται θετικά στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η εκτίμηση ότι «το εσωτερικό ακροατήριο είναι το κλειδί για να κατανοήσει κανείς τι έχει στο μυαλό του (ο Ερντογάν)». Οπως υπογραμμίζει, με τις εκλογές να απέχουν έναν χρόνο και την οικονομική κρίση να «δαγκώνει», ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αδήριτη ανάγκη να επιδείξει επιτυχίες και να αποδείξει ότι είναι ένας σκληρός ηγέτης που η γνώμη του μετράει. Μόνο που, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ πιστεύουν πως «δεν είναι σε θέση να διατηρήσει επί μακρόν» αυτή τη στάση. Ισως αυτός είναι και ο λόγος που ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, όπως και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η Αγκυρα θα άρει τελικώς τις επιφυλάξεις της.

Ρίχνει τους τόνους η Ρωσία. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως η Μόσχα κατεβάζει τους τόνους. «Οσον αφορά τη διεύρυνση, η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτές τις χώρες. Υπό αυτή την έννοια, δεν υφίσταται άμεση απειλή» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στους ηγέτες του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), στον οποίο συμμετέχουν Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιζία και Τατζικιστάν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών στην περιοχή τους θα προκαλέσει σίγουρα την αντίδρασή μας».

«Πιθανότατα δεν θα κάνει καμία διαφορά. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου» είπε και ο Σεργκέι Λαβρόφ στο ίδιο μήκος κύματος.