Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με καθυστέρηση δεκαετιών, προχώρησε επιτέλους στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η οποία θέτει αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) με απόλυτη διαφάνεια. Δεν πρόκειται για μια απόφαση που εκσυγχρονίζει το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο διότι απλούστατα τέτοιο πλαίσιο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Το θέτουμε εμείς για πρώτη φορά, καλύπτοντας ένα απαράδεκτο νομοθετικό κενό. Και το κάνουμε με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στα παιδιά που στερήθηκαν την οικογένειά τους.
Για αυτά τα παιδιά δύο πράγματα είναι πρωτεύοντα και είναι χρέος μας να τα διασφαλίσουμε. Πρώτον, η διαμονή τους στις δομές να είναι η ελάχιστη δυνατή και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε τα παιδιά αυτά να βρίσκουν γρήγορα την κατάλληλη οικογένεια και, δεύτερον, για όσο χρόνο μένουν εντός των δομών να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους και να λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή προστασία και φροντίδα.
Δεν θέλουμε να κλείσουμε κανέναν φορέα παιδικής προστασίας, απλώς δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε και κανέναν. Ολοι ελέγχονται. Κανείς δεν θα μείνει χωρίς κανόνες.
Αυτό που εμείς ζητούμε είναι οι δομές παιδικής προστασίας:
n Να παρέχουν την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε παιδιά που στερήθηκαν τους γονείς τους, διαθέτοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες, την ηλικία και τα τραύματά τους. Τα βρέφη χρειάζονται βρεφοκόμους, οι έφηβοι κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, χρειάζονται κοινωνικοί φροντιστές ως πρόσωπα αναφοράς.
n Να διαθέτουν χώρους που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και πάλι σύμφωνα με την ηλικία τους. Οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ιδιωτικότητα και τα νήπια χρειάζονται χώρους για παιχνίδι και δραστηριότητες.
n Τα φιλοξενούμενα παιδιά σε κάθε δομή να μην είναι πάνω από 20 και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για μικρό χρονικό διάστημα να μπορούν να ξεπερνούν αυτό το όριο. Διότι οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας δεν είναι στρατώνες, ούτε οι ανάγκες μας ταυτίζονται με τις ανάγκες του προηγούμενου αιώνα που τα ιδρύματα φιλοξενούσαν εκατοντάδες παιδιά από καταστροφές και πολέμους.
Οι προτεραιότητες αυτές αποτέλεσαν τη βάση των προδιαγραφών για την ύπαρξη ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου. Το περιεχόμενό του δεν αποτελεί δική μας πρωτοτυπία. Συμμορφώνεται με τα πιο σύγχρονα πλαίσια παιδικής προστασίας του ανεπτυγμένου κόσμου. Η Απόφαση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο www.paidi.gov.gr. στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους η UNICEF, ο Συνήγορος του Παιδιού, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών, αλλά και φορείς παιδικής προστασίας. Ολες οι απόψεις αξιολογήθηκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστούν επιτέλους η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση που είναι ο απώτερος στόχος του σχεδιασμού μας.
Τα τελευταία φαινόμενα παιδικής κακοποίησης με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι έκαναν την ανάγκη ακόμα πιο επιτακτική. Τέτοιου είδους περιστατικά θα πρέπει να προλαμβάνονται και όχι να τιμωρούνται. Γι' αυτό οφείλουμε να αποκλείσουμε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον.
Είμαι σίγουρη ότι οι φορείς θα ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις και τους δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να το κάνουν. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε ειλικρινή τους προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα να τονίσω πως τους θέλουμε μαζί μας στην προσπάθειά μας κάθε παιδί να έχει αυτό που του αξίζει, φροντίδα και αγάπη μέσα σε μια οικογένεια που θα είναι κατάλληλη γι' αυτό.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων