Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία μετατοπίστηκαν χθες καθώς η Ρωσία προχώρησε στη σκληρά αμφισβητούμενη περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς και ο στρατός της Ουκρανίας πέρασε στην αντεπίθεση κοντά στη στρατηγική πόλη Ιζιουμ που ελέγχεται από τη Ρωσία. Στα βορειοανατολικά, κοντά στο Χάρκοβο, εκεί όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν επίθεση από τις αρχές του μήνα, οι διοικητές των ουκρανικών μονάδων είπαν ότι πιστεύουν πως η Ρωσία απέσυρε κάποια από τα στρατεύματά της προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις γύρω από το Ιζιουμ στα νότια.
Η Ουκρανία έχει σημειώσει μια σειρά από επιτυχίες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας τους ρώσους διοικητές να εγκαταλείψουν την προέλαση προς την πρωτεύουσα Κίεβο. Τώρα φαίνεται ότι οι ρώσοι υποχωρούν από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ομως οι μάχες συνεχίζονται με ένταση σε όλη την περιοχή του Ντονμπάς.
Το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ και άλλοι τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό ταξίδι στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι - καθώς έχει δημιουργηθεί στο Κογκρέσο αδιέξοδο για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν και αφορά την αποστολή πρόσθετης βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Η επίσκεψη, η τελευταία σε μια σειρά από ταξίδια ανώτατων αμερικανών αξιωματούχων, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή, ήταν «ένα ισχυρό μήνυμα διακομματικής υποστήριξης προς την Ουκρανία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό» έγραψε ο Ζελένσκι στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram. Η επίσκεψη των τριών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στο Κίεβο έγινε μόλις δύο ημέρες αφότου ο συνάδελφός τους γερουσιαστής Ραντ Πολ έβαλε προσκόμματα, αναγκάζοντας σε προσωρινή διακοπή τη συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει αυτό το τεράστιο ποσό στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Συνεργάτης του Ζελένσκι έγραψε ότι η επίσκεψη ΜακΚόνελ σηματοδότησε το επικείμενο τέλος στο αδιέξοδο στο Κογκρέσο. «Η απόφαση για 40 δισ. δολάρια αναμένεται την επόμενη εβδομάδα» έγραψε ο Αντρί Σουμπίχα στο Facebook.
Εν τω μεταξύ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία έχει πιθανότατα απολέσει περίπου το 1/3 των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία και η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς «έχει χάσει το δυναμική της με αποτέλεσμα να μείνει πολύ πίσω από εκείνα που υπολόγιζε το Κρεμλίνο. Παρά τις μικρής κλίμακας αρχικές προελάσεις, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει ουσιαστικά εδαφικά κέρδη τον τελευταίο μήνα, ενώ διατηρεί συνεχώς υψηλά επίπεδα φθοράς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας στο Twitter. «Η Ρωσία έχει τώρα πιθανότατα υποστεί απώλειες ενός τρίτου της χερσαίας δύναμης μάχης που ανέπτυξε τον Φεβρουάριο. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες».
Χθες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, γνωστοποίησε η Ουκρανία, έχει αναπτύξει πολλά από τα νέα αμερικανικά ολμοβόλα M-777 στην πρώτη γραμμή και η Ουάσιγκτον της έχει παραδώσει σχεδόν όλα τα πυροβόλα έχει υποσχεθεί. Η αποστολή ολμοβόλων (howitzer) M-777 αποτελεί μέρος μιας τεράστιας αποστολής όπλων από την Ουάσιγκτον για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Το M-777 θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της μεγάλης εμβέλειας και της ακρίβειάς του.