Την… πόρτα για την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων ανοίγει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Γιατρός για Ολους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Συνολικά περιλαμβάνει 52 άρθρα, προβλέποντας αλλαγές στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας αλλά και στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Αναλυτικότερα, στο άρθρο 26 ο νομοθέτης περιγράφει τη διαδικασία εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος στο εξής μετονομάζεται σε «προσωπικός γιατρός», ενώ παράλληλα στο άρθρο 27 προβλέπονται κίνητρα για την εγγραφή των πολιτών, που θα αποσαφηνιστούν σε επόμενη υπουργική απόφαση.

Επιπλέον, προβλέπει σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση (gate keeping) για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας (νοσοκομεία). Οπως, εντούτοις, υπογραμμίζεται ο προσωπικός γιατρός δεν αποτελεί εμπόδιο για την κίνηση των ασθενών στο σύστημα, αντίθετα συμβάλλει στην υποστήριξη, στον προσανατολισμό και στην υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα σε αυτό.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΠΥ εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων, ενώ δίδεται το «πράσινο φως» για τον κλινικό έλεγχο των παρόχων Υγείας σε πραγματικό χρόνο από νομικά ή φυσικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.