H κανονικότητα δεν είναι κάτι στατικό. Εξαρτάται από τον χρόνο, τον τόπο και τις προτεραιότητες της κάθε στιγμής.

Μέχρι σήμερα κανονικότητα εννοούμε το φιλοεπενδυτικό κλίμα, την ανάπτυξη, τις ποιοτικές υπηρεσίες του Δημοσίου, τον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας του κράτους, την κοινωνική συνοχή και τη συμμετοχή στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχουν όμως καινούργιες προκλήσεις, οι οποίες θέτουν σε δοκιμασία την αισιόδοξη άποψη της κανονικότητάς μας. Προκλήσεις όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, οι εντεινόμενες ανισότητες, η κρίση ταυτότητας, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η συνεχώς αυξανόμενη «εισβολή» της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή.

Η απόκτηση της κανονικότητας συνεπάγεται το ν’ αποδεχθούμε να ζούμε με αβεβαιότητες και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις εξελίξεις. Οι μόνες σταθερές και διαχρονικές αξίες είναι η δημοκρατία μας, τα κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάπτυξη που βασίζεται σε ανθρωποκεντρικούς δείκτες ποιότητας ζωής και η σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτάται από το πόσο συνειδητοί πολίτες είμαστε, με έγκυρη πληροφόρηση, ενεργή συμμετοχή και το δικαίωμα στην αμφισβήτηση.

Είναι σημαντική η δημιουργία συναινέσεων για όλα τα μεγάλα θέματα που είναι ανοιχτά και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση.

Οι νέοι, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, είναι ενεργοί και ευαίσθητοι στα θέματα του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εχουν ανάγκη για έντονη επικοινωνία, συμμετοχή, ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η νέα τεχνολογική εποχή και ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός.

Ο Γιώργος Βερνίκος είναι πρώην πρόεδρος ΟΚΕ, γενικός γραμματέας ΣΕΤΕ