Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σκληρό πόκερ με σημαντικούς επιχειρηματίες χωρών όπως η Ιταλία παίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να κερδίσει όσο περισσότερους συμμάχους μπορεί στο πλαίσιο της κόντρας της Ρωσίας με χώρες της Δύσης, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το στοίχημα είναι τόσο μεγάλο για τις συμμαχίες αυτές που η ιταλική κυβέρνηση κάλεσε μια ομάδα κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών να μην προχωρήσει σε προγραμματισμένη διαδικτυακή συνομιλία με το ρώσο πρόεδρο, την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις για την Ουκρανία.
Μάλιστα, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι υπέβαλε το αίτημα επικαλούμενη την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, ανέφερε στο Bloomberg ιταλός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ολα αυτά τη στιγμή που οι δυτικές χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για να συμφωνήσουν σε μια ενιαία προσέγγιση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ηδη υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις που αποκάλυψαν έντονες διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων σχετικά με τον τρόπο απάντησης στον Πούτιν.
Τελικά σύμφωνα με το Bloomberg στελέχη ιταλικών εταιρειών προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις επενδυτικές προοπτικές στη Ρωσία, αγνοώντας την έκκληση της Ρώμης. «Χαίρομαι πολύ που έχω την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας» είπε ο Πούτιν σε σχόλια που άνοιξαν την τηλεδιάσκεψη. «Μπορούμε να πούμε με ικανοποίηση ότι οι χώρες μας κατάφεραν να διατηρήσουν τη συνεργασία στην οικονομική τροχιά σε αρκετά υψηλό επίπεδο» είπε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε τη σημασία των δεσμών μεταξύ της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας και της Ιταλίας παρά τις αυξανόμενες εντάσεις. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι θεωρούμε την Ιταλία ως έναν από τους κορυφαίους οικονομικούς εταίρους» είπε ο Πούτιν στην εναρκτήρια ομιλία του δίνοντας το στίγμα. Είπε ότι η Μόσχα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη συνεργασία με ιταλικές εταιρείες και τράπεζες σε έργα μεγάλης κλίμακας στον ενεργειακό τομέα όπως το Yamal LNG και το Arctic LNG 2. Η διαδικτυακή συνάντηση - φόρουμ διοργανώθηκε από το Ιταλορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα ούτε ο ιταλός πρεσβευτής στη Μόσχα ούτε άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι να ήταν προγραμματισμένο να παραστούν. «Είχε συμφωνηθεί από τον Νοέμβριο για την προώθηση της περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών, οικονομικών και βιομηχανικών δεσμών» ανέφερε το Bloomberg.
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ. Στη συνάντηση είχε προγραμματιστεί να παρευρεθούν κορυφαία στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των Pirelli, Generali και UniCredit για να συζητήσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τον Πούτιν, παρά το γεγονός ότι Ευρώπη και ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία, ανέφεραν οι «Financial Times».
Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση της Τετάρτης αναμενόταν ότι θα είναι ο Μάρκο Τροντσέτι Προβέρα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ελαστικών Pirelli, και ο Φραντσέσκο Σταράτσε, διευθύνων σύμβουλος της Enel. Επίσης ο Αντρέα Ορσέλ, διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου UniCredit, και ο Αντόνιο Φίλικο, επικεφαλής της τράπεζας Intesa Sanpaolo, σύμφωνα μια λίστα που επικαλούνταν οι «Financial Times».
Να σημειωθεί πως η Ιταλία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας το 2020. Οι συναλλαγές τους τούς πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους αυξήθηκαν κατά 44% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτή τη στιγμή, περίπου 500 ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία σε τομείς όπως η ενέργεια, ο χάλυβας και οι τράπεζες, επενδύοντας περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία. Η Eni έχει στρατηγικά μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και συμφωνίες με τον πετρελαϊκό όμιλο Rosneft που βρίσκονται σε αναμονή, με την Ιταλία να προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.