Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η Σερβία είναι παρούσα, με ενεργό ρόλο, σε δύο μέτωπα τα οποία θεωρούνται καίριας σημασίας για τα Βαλκάνια - όπως και για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ προς αυτά, η οποία περιλαμβάνει και τη Σερβία. Πρόκειται, βεβαίως, για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, δύο χώρες στις οποίες ο λόγος και οι αποφάσεις του Βελιγραδίου μπορούν να καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις εξελίξεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η χθεσινή επίσκεψη της πρωθυπουργού της στις Βρυξέλλες είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά καθώς ήρθε σε μία περίοδο με ανησυχητικές εξελίξεις, ειδικά στη Βοσνία. Η Ανα Μπρνάμπιτς, άλλωστε, πραγματοποίησε συνάντηση με τους προέδρους και των τριών ευρωπαϊκών «θεσμών» - Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωβουλής - στο πλαίσιο του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ - Σερβίας και είχε την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι τις προθέσεις τους, όπως και να τους μεταφέρει τις θέσεις της δικής της κυβέρνησης.
Οσον αφορά τη Βοσνία, είναι γνωστό ότι στο επίκεντρο βρίσκονται τα βήματα της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας προς την πλήρη ανεξαρτησία - και, κατά συνέπεια, την οριστική διάλυση της χώρας που προέκυψε από τις Συμφωνίες του Ντέιτον, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τον εμφύλιο και την αμερικανονατοϊκή στρατιωτική επέμβαση. Οι Βρυξέλλες, μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν κατηγορήσει τους Σερβοβόσνιους και τον ηγέτη τους, Μίλοραντ Ντόντικ, για υπονόμευση όχι μόνο της χώρας, αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Εμπλοκή και του Ερντογάν.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί εσχάτως ενεργά και η Τουρκία, η οποία διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με το άλλο «μισό» της χώρας, που απαρτίζουν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες. Είναι κάτι που έγινε, μάλιστα, όχι μέσω κάποιας απλής επίσημης δήλωσης, αλλά με την επίσημη αποδοχή του διαμεσολαβητικού ρόλου της Αγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το Βελιγράδι και προσωπικά ο Βούτσιτς δείχνουν να παίρνουν στα σοβαρά τις σχέσεις με την ΕΕ - παρά τις διαφορές, αλλά και τους στενούς δεσμούς που διατηρούν με τη Ρωσία και την Κίνα. Απόδειξη είναι η πρόσφατη έγκριση, μέσω δημοψηφίσματος, της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, κατ' απαίτηση των Βρυξελλών - οι οποίες, με τη σειρά τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και προχώρησαν σε άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.