Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα είναι η πρώτη μεγάλη νομοθετική σύγκρουση στη Βουλή από την εκλογή της νέας ηγεσίας - αν βγάλουμε από την εξίσωση τον προϋπολογισμό, για τον οποίο η προεργασία είχε γίνει από την προηγούμενη ηγετική ομάδα. Το ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε στις επιτροπές και κατεβαίνει στην Ολομέλεια κατά πάσα πιθανότητα κλίνοντας προς το «όχι», θεωρώντας, μεταξύ άλλων, πως το νομοσχέδιο αφήνει εκτός αρκετές κατηγορίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ απουσιάζουν «ουσιαστικές συνέργειες ανάμεσα στους πόρους του αναπτυξιακού νόμου με αυτούς του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU) αλλά και των υπόλοιπων εθνικών σχεδίων που μνημονεύονται σε αυτό, καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Αυτή η διαφαινόμενη πρόθεση για τον αναπτυξιακό νόμο, που έρχεται προς ψήφιση (λόγω «Ελπίδας») στο τέλος της εβδομάδας, έχει ήδη προξενήσει και την αντίδραση του Αδωνη Γεωργιάδη. «Αδιανόητο να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν το μόνο αρνητικό που βρίσκει είναι το θέμα της αξιολόγησης από ιδιώτες», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης σε μια πρόσφατη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. «Μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2014, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, είχαν ψηφίσει τον αναπτυξιακό νόμο όπου την αξιολόγηση κάνανε οι τράπεζες», τόνισε, για να συμπληρώσει πως «επειδή ο αρχηγός σας μιλά για σοβαρή αντιπολίτευση, αν με αυτό το επιχείρημα πείτε "όχι" στο νομοσχέδιο, θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω».
Αυτή η αντίδραση δείχνει και τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί από εδώ και πέρα το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση - με αμφισβήτηση της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» από την κεντροαριστερή πλευρά, με μια επιχειρηματολογία που απευθύνεται στο προοδευτικό Κέντρο, το οποίο το προηγούμενο διάστημα φάνηκε ευνοϊκά διακείμενο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενδεχομένως ψήφισε ΝΔ το 2019. «Ο υπουργός θέλοντας να θολώσει τα νερά ανέφερε πως κατά τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είχαμε συμφωνήσει σε αυτήν την απόφαση, όμως κάτι τέτοιο αφορούσε μικρά προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΣΠΑ), που ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση πρακτικά δεν λειτούργησε καθώς λόγω αυξημένου όγκου δουλειάς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετέθεσαν την αξιολόγηση σε άλλες εταιρείες (planet), αυξάνοντας το οικονομικό κόστος. Ουδέποτε δόθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών προγραμμάτων ενός αναπτυξιακού νόμου σε τράπεζες», απάντησε ο αρμόδιος τομεάρχης Απόστολος Πάνας. Μαζί με το διαφαινόμενο «όχι», ωστόσο, από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να έρθει και μια «τεκμηριωμένη πρόταση» που θα απαρτίζεται από δέκα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στον νέο νόμο.
Στην πραγματικότητα, πάντως, στη νέα κατάσταση το ΚΙΝΑΛ θα έχει να αντιμετωπίσει κριτική όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ (που κρατάει χαμηλά τους τόνους), αλλά και από τη ΝΔ - και σ' αυτή τα κεντροαριστερά στελέχη είναι προετοιμασμένα και για άλλες «υποδείξεις προοδευτικότητας».