Αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε μια ατάκα από την αργκό της προηγούμενης κυβέρνησης, θα λέγαμε πως η «Ελπίδα» ήταν η πρώτη στραβή στη βάρδια του Χρήστου Στυλιανίδη. Και η πρεμιέρα του στην πολυδιαφημισμένη υπουργική του θέση δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν οι θαυμαστές του έργου του στις Βρυξέλλες. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Οι κύπριοι άσπονδοι φίλοι του, πάντως, το έλεγαν απ’ το καλοκαίρι: ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός δεν προσφέρεται για την επανάληψη της ευρωπαϊκής επιτυχίας του πρώην επιτρόπου.

Αταίριαστο

Μόλις κατάλαβε το φάουλ της χαρωπής φωτογράφισης σε πολυθρόνα στα χιόνια, ενώ άνθρωποι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας τους σε δεκάδες κεντρικούς δρόμους, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατέβασε το ενσταντανέ από τα σόσιαλ μίντια. Αλλά μετά απάντησε στην κριτική του συριζαίου Κώστα Μπάρκα χαρακτηρίζοντας το ανέβασμά της «αταίριαστο σφάλμα». Σαν να λέμε, υπάρχουν και ταιριαστά σφάλματα. Μπορεί, βέβαια, και να υπάρχουν. Ταιριαστά με την έλλειψη ενσυναίσθησης που παρατηρείται σε πολλούς πολιτικούς.

Ευθύνη

Σύμφωνα με τα τοπικά μίντια της εκλογικής της περιφέρειας, η γαλάζια εθνομητέρα Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα ζήτησε να βγουν στην Αττική Οδό «ορδές τροχονόμων, και από σήμερα που τα αυτοκίνητα είναι εκεί παροπλισμένα, και να κάνουν ελέγχους, όσοι δεν έχουν αλυσίδες πρόστιμο». Οι αντιπολιτευόμενοι την κατηγορούν ως ακραιφνή θιασώτρια της ατομικής ευθύνης. Κακώς. Περισσότερο φαίνεται να λειτουργεί ως περιορισμένης ευθύνης. Περιορισμένης ευθύνης ακόμη και για την ίδια της την εκλογική επιβίωση.

Αλάτι

Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Περρής ήταν από εκείνους που εγκλωβίστηκαν για ώρες στην Αττική Οδό. Αλλά από τους ελάχιστους εξ αυτών που βρέθηκαν στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ με τον Γιώργο Πατούλη. Η ειρωνική αντίδραση του περιφερειάρχη στην αγανάκτηση του συνομιλητή του – την οποία χαρακτήρισε «διάγγελμα» – απλά φανέρωσε τον τρόπο που βλέπει τους ψηφοφόρους ο πρώτος. Φιλική συμβουλή: καλύτερα να κάνει καμιά γαργάρα με τους 4.000 τόνους αλάτι που διαφήμιζε, παρά να μιλά.