Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μαζί με τη συμφόρηση στα λιμάνια, η ζήτηση για αγαθά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2022, ωστόσο ο ρυθμός θα μειωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με την έκθεση Container Forecaster του οίκου αναλύσεων Drewry. Η διακίνηση containers στα λιμάνια όλου του κόσμου θα αυξηθεί κατά 4,6%, ενώ η προηγούμενη έκθεση εκτιμούσε ότι η άνοδος θα ήταν της τάξης του 5,2%. Ομως, δεδομένου ότι η όλη κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας δεν θα βελτιωθεί σημαντικά, ο Drewry προβλέπει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών (liners) θα έχουν για τρίτο στη σειρά έτος αυξημένα έσοδα και κέρδη. Ειδικότερα τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% και να ξεπεράσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Από το τρίτο τρίμηνο του 2021 ο κλάδος ξεπέρασε για άλλη μία φορά τις προσδοκίες των αναλυτών, σημειώνοντας εκτιμώμενη απόδοση κερδών προ φόρων και τόκων (EBIT) στα 70,9 δισ. δολάρια, εννιά φορές περισσότερα από τα 7,6 δισ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο του 2020. Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, ο Drewry αναθεώρησε για άλλη μία φορά την ετήσια πρόβλεψή του για τα κέρδη των εταιρειών για το 2021 από την προηγούμενη των 150 δισ. δολαρίων σε νεότερη που βλέπει τα κέρδη στα 190 δισ. δολάρια, με περιθώριο κέρδους περίπου 43%.
Και δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 αντιπροσωπεύει το πιο κερδοφόρο τρίμηνο των τελευταίων ετών, ο οίκος αναλύσεων αναμένει μια πτώση του ρυθμού στη συνέχεια και μια σταθεροποίηση, εκτιμά όμως ότι η συνολική εικόνα για το 2022 θα είναι καλύτερη, με αποτέλεσμα τα κέρδη να αυξηθούν ελαφρώς σε σύγκριση με του 2021 και να κινηθούν κοντά και στα 200 δισ. δολάρια, με το περιθώριο κέρδους να πέφτει από το 43% στο 37%.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς των liners για το τρέχον έτος είναι η μείωση της έκθεσης των εταιρειών στη spot αγορά και η υπογραφή περισσότερων συμβολαίων μακροχρόνιων ναυλώσεων από τις ναυτιλιακές εταιρείες που διαθέτουν στους liners τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Τα νέα συμβόλαια όμως υπογράφονται σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις προηγούμενες προς όφελος των πλοιοκτητών containerships.
Η πανδημία και η επακόλουθη κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ο κύριος μοχλός δημιουργίας κερδών των liners. Οπως τονίζει ο Drewry, όσο περισσότερο διαρκεί η συμφόρηση στα λιμάνια, τόσο περισσότερο οι ναύλοι και τα κέρδη των μεταφορέων θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Από logistics μέχρι… αεροπορικές
Στόχος των liners είναι η δημιουργία σημαντικών ελεύθερων ταμειακών ροών που θα τους δώσει άφθονο περιθώριο να διαθέσουν μελλοντικά έσοδα σε μερίσματα, να αποπληρώσουν χρέη και να επιδιώξουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Ηδη οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει ή σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως οι αεροπορικές μεταφορές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βέβαια οι εταιρείες logistics και η ανάπτυξη του στόλου τους.
Ενδεικτικά ο ναυτιλιακός κολοσσός της MSC με έδρα την Ελβετία επιδιώκει να αποκτήσει την πλειοψηφία της αεροπορικής εταιρείας ITA Airways, που διαδέχθηκε την Alitalia, σε συνεργασία με τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa. Η MSC εξηγώντας το ενδιαφέρον της για την ITA σημειώνει ότι προέρχεται από «τη δυνατότητα ενεργοποίησης θετικών συνεργειών… τόσο στον τομέα των φορτίων όσο και στον τομέα των επιβατών». Παράλληλα συνέχισε τις αγορές πλοίων αποκτώντας έναντι 130 εκατ. δολαρίων τα containerhsips «Catherine C» και «Leo C» από την Danaos Corporation.
Ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η δανική Maersk, πρόσφατα αγόρασε την εταιρεία Senator International Freight Forwarding Group, μια εταιρεία logistics που διαχειρίζεται και αεροπορικά δρομολόγια. Παράλληλα αγόρασε και τρία αεροπλάνα για τη μεταφορά φορτίων. Επίσης ανακοίνωσε ότι δημιουργεί το πρώτο στον κόσμο θαλάσσιο πάρκο ανεμογεννητριών που θα λειτουργεί ως σταθμός τροφοδότησης πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια, όταν αυτά παραμένουν σε αγκυροβόλια, για να μην παράγουν εκπομπές αέριων ρύπων. Επίσης πρόσφατα η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM ίδρυσε τη δική της εταιρεία αεροπορικών μεταφορών, τη CMA CGM Air Cargo.