Από την πλήρη απαξίωση στην κορυφή. Από τους χούλιγκαν και τα ετοιμόρροπα γήπεδα στα σαλόνια του Εμιρεϊτς, του Ολντ Τράφορντ και του Σταδίου της Τότεναμ.
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται τον επόμενο μήνα από την ιστορική απόφαση της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος να αποσχιστεί από την 104 ετών τότε, Football League, προκειμένου να τραβήξει τον δικό της δρόμο που τον βάφτισε Πρέμιερ Λιγκ.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο έβγαινε βαριά τραυματισμένο από δύο μεγάλες τραγωδίες, του Χέιζελ το 1985 που οδήγησε στην πενταετή διεθνή του απομόνωση, και του Χίλσμπορο από το οποίο αναδείχτηκαν όλες οι ποδοσφαιρικές και πολιτικές στρεβλώσεις της εποχής.
Εσοδα 3,7 δισ.
Στα τριάντα χρόνια που μεσολάβησαν από την 20η Φεβρουαρίου 1992 που αποφασίστηκε η δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ, το αγγλικό ποδόσφαιρο κατάφερε ένα μικρό θαύμα. Εξελίχθηκε στο πλουσιότερο και δημοφιλέστερο πρωτάθλημα στον κόσμο και ένας σημαντικός οικονομικός και κοινωνικός παράγοντας για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τα 45 εκατ. στερλίνες (54 εκατ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) ετήσια έσοδα η Πρέμιερ Λιγκ έφτασε τα 3,1 δισ. στερλίνες (περίπου 3,7 δισ. ευρώ) παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6.800%. Τα συνολικά της έσοδα σ' αυτές τις τρεις δεκαετίες έφτασαν τα 39,4 δισ. ευρώ λόγω κυρίως της εκτόξευσης του ενδιαφέροντος από τα τηλεοπτικά δίκτυα που πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν χρυσάφι για την εξασφάλιση της μετάδοσης των αγώνων.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έλαβε 2,9 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η πρωταθλήτρια της σεζόν 2020/21 Μάντσεστερ Σίτι πήρε 182,5 εκατ. ευρώ και η δεύτερη Γιουνάιτεντ 181 εκατ. ευρώ.
Η Πρέμιερ Λιγκ βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της. Κυριαρχεί έναντι όλων των άλλων μεγάλων πρωταθλημάτων σε όλους τους τομείς.
Μισό εκατομμύριο διαρκείας
Αγωνιστικά, την τελευταία τριετία είχαμε δύο παν-αγγλικούς τελικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ φέτος τέσσερις ομάδες της συνεχίζουν στη φάση των «16».
Στην τελευταία έκθεση της Ernst & Young σε συνεργασία με την EY που αφορά τη σεζόν 2019/2020 αποκαλύπτεται κάθε πτυχή της ισχύος αλλά και της συνεισφοράς της Πρέμιερ Λιγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε μια τυπική σεζόν, χωρίς κορωνοϊούς και πανδημίες, τα κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ πωλούν πάνω από μισό εκατομμύριο εισιτήρια διαρκείας, εκ των οποίων τα 65.000 αφορούν παιδιά. Η πληρότητα των γηπέδων φτάνει το 97,8% και ο μέσος όρος θεατών ανά αγώνα είναι 39.537. Επίσης 43 εκατ. τηλεθεατές στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούν τους αγώνες της. Η συνεισφορά του πρωταθλήματος στο ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας είναι εννέα δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,3 δισ. είναι φόροι. Αν δεν ξεσπούσε η πανδημία η οποία επηρέασε δραματικά το τελευταίο τρίμηνο εκείνης της σεζόν, η συνεισφορά της Πρέμιερ Λιγκ στα κρατικά ταμεία θα έφτανε τα 10,4 δισ. ευρώ. Επίσης οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που συνδέονται με το πρωτάθλημα θα ήταν κατά 5.000 περισσότερες, στις 99.000. Παρ' όλα αυτά θεωρείται ένας άθλος η διατήρηση 94.000 θέσεων εργασίας εκ των οποίων οι 12.000 έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία των κλαμπ.
«Οι ομάδες μας παράγουν συναρπαστικό και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο με τους καλύτερους παίκτες και προπονητές στον κόσμο γι' αυτό ακολουθούνται από δισεκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο και γεμίζουν τα γήπεδα κάθε εβδομάδα. Αυτή η επιτυχία και η δημοτικότητα μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη διοργάνωση», υπογράμμισε ο CEO της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Μάστερς.
Πολυπολιτισμικότητα
Η δύναμη της Πρέμιερ Λιγκ απορρέει επίσης από την πολυπολιτισμικότητά της και τον αντίκτυπο που έχει στη διεθνή σκηνή. Μέχρι την έναρξη της φετινής σεζόν στα αγγλικά γήπεδα της κορυφαίας κατηγορίας του πρωταθλήματος είχαν εκπροσωπηθεί 119 εθνικότητες, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον αυτών των χωρών για την Πρέμιερ Λιγκ.
Τους αγώνες της σεζόν 2019/2020 παρακολούθησαν συνολικά, στο εξωτερικό, 3,16 δισ. τηλεθεατές, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του Τσάμπιονς Λιγκ (1,625 δισ. τηλεθεατές), της Μπουντεσλίγκα (1,6 δισ.) και της Λα Λίγκα (1,559 δισ.), ενώ αντιστοιχεί στο 69% των φιλάθλων διεθνώς που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Εικόνα από τα αγγλικά γήπεδα παίρνουν 878 εκατ. σπίτια σε όλο τον κόσμο. Με τέτοια δημοτικότητα είναι φυσικό τα έσοδα από τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα σε 190 χώρες να έχουν φτάσει τα 1,67 δισ. ευρώ.
Η Αίγυπτος, λόγω Μο Σαλάχ, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση χώρας που έχει παραδοθεί στη μαγεία της Πρέμιερ Λιγκ. Οι φίλαθλοί της σε ποσοστό 85% ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του αγγλικού πρωταθλήματος, έναντι 80% που ασχολούνται με το εθνικό πρωτάθλημα. Πάνω από δύο εκατ. Αιγύπτιοι ακολουθούν το αγγλικό πρωτάθλημα στο Facebook.
Οι ακαδημίες
Στα πρώτα χρόνια η Πρέμιερ Λιγκ είχε κυριευθεί από την ξενομανία, επενδύοντας τεράστια ποσά σε ξένους παίκτες που βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Στην τελευταία δεκαετία όταν έγινε αντιληπτό πως η δεξαμενή για τους διεθνείς άγγλους κοντεύει να στερέψει, τα κλαμπ αποφάσισαν να επενδύσουν στις ακαδημίες τους. Σήμερα ξοδεύουν 6,45 εκατ. ευρώ ετησίως για την εξέλιξη των νεαρών παικτών, ποσό που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο στη Λα Λίγκα.
Πολλοί από τους ξένους φαν του αγγλικού πρωταθλήματος επιλέγουν να συνδυάσουν τουρισμό και αγώνες. Πριν από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στις εξέδρες έφτασε τους 528.000 και το οικονομικό τους αποτύπωμα στη Βρετανία ήταν 530 εκατ. ευρώ.
Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος της Πρέμιερ Λιγκ στη διάρκεια της πανδημίας. Στήριξε με κάθε τρόπο φιλάθλους και κοινότητες προσφέροντας τρόφιμα σε ευάλωτα άτομα, ενώ μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις των κλαμπ σε εμβολιαστικά κέντρα.
Η Πρέμιερ Λιγκ είναι κάτι παραπάνω από ένα πρωτάθλημα: είναι ένα φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη.