Γερμανία: «Εκτοξεύθηκε»

ο πληθωρισμός

σε υψηλά 30 ετών

Ρεκόρ 30 ετών κατέγραψε και ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,7% σε ετήσια βάση. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην επίπτωση από την επαναφορά του ΦΠΑ που είχε μειωθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Υψηλό 30 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός όμως τον Δεκέμβριο και στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς εκτινάχθηκε στο 5,4% έναντι 5,1% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992. Το ενεργειακό κόστος και η ανάκαμψη της ζήτησης, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στάθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για αυτή την εξέλιξη.

«Χειρ βοηθείας» Εμιράτων στην Τουρκία με 4,7 δισ.

Oι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος (swap) ονομαστικού μεγέθους 18 δισ. ντιράμ ΗΑΕ και 64 δισ. τουρκικών λιρών (4,7 δισ. δολάρια), όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΤCΜB). Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία έρχεται να στηρίξει τη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία.

Αμερικανοί και Κινέζοι

οι «καλύτεροι πελάτες»

του κονιάκ

Αύξηση κατέγραψαν το περασμένο έτος οι πωλήσεις κονιάκ χάρη στους αμερικανούς και κινέζους καταναλωτές. Οι πωλήσεις του κονιάκ, που παράγεται στην περιοχή Cognac της Γαλλίας, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 31% σε αξία, στα 3,6 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο κλαδικός φορέας BNIC. Οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 16%, στα 223,2 εκατομμύρια μπουκάλια.

«Καμπανάκι» Bundesbank

για τα στεγαστικά δάνεια

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν εφησυχάσει υπερβολικά για τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων των δανειοληπτών και την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά στεγαστικών δανείων της χώρας, προειδοποιεί η Bundesbank. Η αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Κλαούντια Μπουχ, δήλωσε στους «Financial Times» ότι οι τράπεζες είναι υπερβολικά αισιόδοξες για το μέλλον. Τα χαμηλά επιτόκια έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών των κατοικιών στη Γερμανία κατά σχεδόν 60% από το 2015 και η Bundesbank εκτιμά ότι η αγορά είναι πλέον υπερτιμημένη κατά 15%-30%.