Την πρώτη «επικίνδυνη αποστολή» της κυβερνητικής θητείας της, ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ξεκινά σήμερα η Αναλένα Μπέρμποκ, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πόσο ικανή είναι να κατέχει τη συγκεκριμένη θέση. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα βρεθεί πρώτα στο Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς και με τον ομόλογό της Ντιμιτρό Κουλέμπα, ενώ αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου την αναμένει ο πολύπειρος Σεργκέι Λαβρόφ.

Η αλήθεια δε είναι ότι και στις δύο πρωτεύουσες η Μπέρμποκ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιφυλακτικότητα των συνομιλητών της. Στο μεν Κίεβο, αυτό θα συμβεί επειδή η ουκρανική ηγεσία είναι προφανές ότι επιρρίπτει στους Γερμανούς σημαντικό μέρος της ευθύνης για τις εξελίξεις, θεωρώντας ουσιαστικά ότι έχουν επιτρέψει στη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συμπεριφέρονται επιθετικά απέναντι στη χώρα της. Αιτία είναι το γεγονός ότι, όπως ισχυρίζονται οι Ουκρανοί, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ανέχθηκε τις κινήσεις της Μόσχας προτάσσοντας τα συμφέροντα του Βερολίνου, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του Nord Stream 2, ενώ έχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό θα αλλάξει με την παρουσία του Ολαφ Σολτς στη θέση του καγκελαρίου.

Στη δε Μόσχα, στη συνέχεια, τα πράγματα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα για την Μπέρμποκ – η οποία θα αντιμετωπίσει και το βαρύ κλίμα που άφησε το αδιέξοδο στους τρεις διαδοχικούς γύρους διπλωματικών επαφών της προηγούμενης εβδομάδας. Eκτός των άλλων, πάντως, η ρωσική πλευρά έχει καταγράψει την αντίθεσή της στον παραπάνω αγωγό, όπως τουλάχιστον την είχε εκφράσει προεκλογικά, ως υποψήφια των Πρασίνων. Ετσι, ο Λαβρόφ εκτιμάται ότι θα απαιτήσει από αυτήν καθαρές απαντήσεις και, πιθανότατα, δεσμεύσεις – επιχειρώντας παράλληλα να την πείσει ότι δεν πρέπει να χαλάσει τις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας.

Οι δυσκολίες της Μπέρμποκ αναδεικνύονται και από τις δηλώσεις που έκανε ο νέος επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, που είναι ευθέως αντίθετες με τη σκληρή γραμμή που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ. Οπως είπε, η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα περιλαμβάνουν και τον αποκλεισμό της από το διεθνές σύστημα συναλλαγών Swift θα ισοδυναμούσε με «ατομική βόμβα για τις κεφαλαιαγορές» και θα έπληττε σημαντικά τα γερμανικά συμφέροντα. Ζήτησε δε το συγκεκριμένο θέμα να μείνει εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης για την Ουκρανία – όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα υπουργός Αμυνας για τον Nord Stream 2…

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η επίσκεψη Μπέρμποκ έρχεται λίγο μετά τη μαζική επίθεση χάκερ που δέχθηκαν τα συστήματα κυβέρνησης και κράτους της Ουκρανίας – η οποία, σύμφωνα με τη Microsoft, ενδέχεται να είχε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά. Μάλιστα, οι Αρχές του Κιέβου ανέφεραν χθες ότι υπεύθυνες για την επίθεση είναι οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας – που, ως γνωστόν, λειτουργεί σε πλήρη συνεννόηση με τη Μόσχα και το Κρεμλίνο.