Σε Τελ Αβίβ και Σότσι πέφτει το βάρος της ελληνικής διπλωματίας με τη διπλή μέσα σε 24 ώρες «αποστολή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επενδύει στα τετ α τετ του με την ηγεσία του Ισραήλ και της Ρωσίας για κρίσιμες ατζέντες, όπως η ενέργεια με φόντο την τρέχουσα κρίση και η Ανατολική Μεσόγειος με το βλέμμα στην Τουρκία, καθώς και για ζητήματα χαμηλότερης πολιτικής στη διμερή συνεργασία, όπως ενδεικτικά η παιδεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός. Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον ισραηλινό ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ και τον πρόεδρο της χώρας Ιτσχάκ Χέρτζογκ αύριο θα είναι ουσιαστικά και επαφή γνωριμίας, ενώ μεθαύριο θα συζητήσει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο είχε συναντήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016.  

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ. Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ για τις πρώτες διμερείς επαφές μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας συμπίπτει με την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου κατά την οποία οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε ανασκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, θα συζητήσουν για τις «παραδοσιακές» και τις νέες προκλήσεις και για τα περιθώρια εμβάθυνσης της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Ο Μητσοτάκης, ο Μπένετ και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη, που θα αφορά προφανώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν ότι η ισραηλινή πλευρά αποδίδει σημασία στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, γεγονός που αποτυπώνεται στην προσωπική απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργού να γίνουν οι συγκεκριμένες συναντήσεις παρότι η χώρα έχει κατεβάσει ρολά για επίσημες επισκέψεις, λόγω της μετάλλαξης Ομικρον.  

ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ. Πιο «δύσκολη» ωστόσο και με το στοίχημα για προβολή των ελληνικών θέσεων με παράλληλη διατήρηση λεπτών ισορροπιών αναμένεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη «ρωσική Ριβιέρα», καθώς η συγκυρία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έξαρση στο ουκρανικό ζήτημα και τις εύθραυστες σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη και με το ΝΑΤΟ. Θέση της ελληνικής πλευράς, όπως ο Μητσοτάκης την έχει υποστηρίξει στο παρελθόν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ προηγούνται αλλά ταυτόχρονα οι δίαυλοι της ΕΕ με τη Ρωσία πρέπει να υπάρχουν και να είναι μόνιμα ανοιχτοί για πιο αποτελεσματική διαχείριση προκλήσεων οι οποίες απαιτούν διεθνή συνεργασία.

Είναι βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα ανοίξει στο Σότσι αναλυτικά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, προσδοκώντας δηλώσεις στήριξης στην ελληνική προσέγγιση. Εξάλλου η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαμηνύει την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ σταθερή είναι η προσέγγιση της Μόσχας και για το Κυπριακό, στηρίζοντας μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Στο τραπέζι συνομιλιών Μητσοτάκη και Πούτιν θα μπει πάντως όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, προφανώς και λόγω της τρέχουσας συγκυρίας. Ηδη επανενεργοποιήθηκε η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας, ως προπαρασκευαστική της μετάβασης Μητσοτάκη στο Σότσι, και υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας για μια σειρά από τομείς (μεταφορές, ενέργεια, οικονομία κ.λπ.).