Η βία στα Πανεπιστήμια καλά κρατεί όπως θα διαπιστώσετε πικρά στη σημερινή έρευνα – φάκελο των «ΝΕΩΝ». Εδώ τα περιστατικά δεν έχουν απλώς ποσοτικό χαρακτήρα, αλλά η βία κλιμακώνεται και στους τρόπους της και είναι όλο και πιο αποτρεπτική για την ίδια τη λειτουργία των σχολών και πιο εφιαλτική για τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και καθηγητών.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό δεν είναι απλώς πως με προκάλυμμα τις ιδέες διάφοροι τραμπούκοι χτυπούν κόσμο και διαλύουν τα ΑΕΙ μας. Είναι πως τα πολλά νέα περιστατικά απλώνονται χρονικά από τότε που η κυβέρνηση και ορθά ψήφισε τον νόμο για τα πανεπιστήμια (ν. 4777/2021), ο οποίος προέβλεπε συστήματα ασφαλείας και τη σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Και; Τι πάει ή τι έχει πάει στραβά; Δεν προχωρά η υλοποίηση του νόμου; Αυτό διορθώνεται και άμεσα. Με βούληση. Δεν μπορεί να δρομολογηθεί το σχέδιο και μάλιστα το ψηφισμένο απ’ τη Βουλή; Εδώ υπάρχει πρόβλημα, αλλά ας μην ξεχνούμε πως ευτυχώς έχουμε Δημοκρατία με τους θεσμούς της.

Ούτε χρόνος υπάρχει ούτε πρέπει να υπάρξει ανοχή περαιτέρω. Είναι ζήτημα ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας. Είναι θέμα πίστης και κύρους των θεσμών επίσης και άρα ακόμη βαθύτερο. Τα εργαλεία υπάρχουν, η κοινωνική συναίνεση είναι παρούσα. Οχι άλλο βία και ανομία. Το χρωστάμε στις νέες γενιές και τη χώρα μας.