Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε χθες την προειδοποίηση ότι εάν η Ρωσία προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση εις βάρος της Ουκρανίας θα πληρώσει βαρύ τίμημα και η Μόσχα θα υποστεί σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στη Ρίγα της Λετονίας, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει πολλούς λόγους αποτροπής της Ρωσίας, κάνοντας λόγο και για οικονομικές κυρώσεις. Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «παραμένει ακλόνητη», αποκαλώντας το Κίεβο «στενό και πολύτιμο εταίρο».  

Υιοθετώντας μια σκληρή γλώσσα απέναντι στη Μόσχα, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι εξαρτάται από το ΝΑΤΟ να πει πότε η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στη συμμαχία – μια απόφαση για την οποία η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Κάνοντας συνεχείς αναφορές σε πιθανές οικονομικές κυρώσεις προς τη Μόσχα, υπενθύμισε δε ότι οι 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν άνω του 50% της παγκόσμιας οικονομίας.  

Τον τελευταίο καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Δύσης προειδοποιούν για μεγάλη κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, εκφράζοντας φόβους για μια πιθανή νέα εισβολή. Η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την Κριμαία το 2014, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τους ένοπλους αντάρτες στον οκταετή πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται στην περιοχή Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας.  

Η Ρωσία πραγματοποίησε παρόμοια κινητοποίηση δυνάμεων την περασμένη άνοιξη, αλλά οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κινητοποίηση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ακόμα πιο ανησυχητική. «Η κατάσταση μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει ρευστή και απρόβλεπτη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Δεν υπάρχει βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας. Βλέπουμε μια σημαντική και ασυνήθιστη συγκέντρωση δυνάμεων, η οποία είναι αδικαιολόγητη και ανεξήγητη και συνοδεύεται από έντονη ρητορική και παραπληροφόρηση. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει βία στο παρελθόν εναντίον της Ουκρανίας και άλλων γειτονικών της χωρών». Και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει ξανά βία εναντίον ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου έθνους, της Ουκρανίας. Εξετάζουμε τα πάντα από οικονομικές κυρώσεις έως πολιτικούς περιορισμούς, αλλά και άλλες επιλογές. Μετά το 2014 όταν προσάρτησαν παράνομα την Κριμαία, στην πραγματικότητα πυροδότησαν τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν περιμένουν οι δυτικοί υποστηρικτές τους, μεταξύ των οποίων και τα μέλη του ΝΑΤΟ, να συμμετάσχουν σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας. Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης αεροπορικής αστυνόμευσης και πρόσθετης υποστήριξης, όπως η στρατιωτική εκπαίδευση.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ σχολιάζουν ότι ενώ η Ουκρανία μπορεί να ζητήσει βοήθεια με τη μορφή όπλων, δεν περιμένουν ότι αυτή η βοήθεια θα είναι προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά απλώς θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων για τη Ρωσία και, αναπόφευκτα, για την Ουκρανία. Πιεζόμενος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα συγκεκριμένα βήματα που ενδέχεται να λάβουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ως απάντηση σε μια ρωσική εισβολή, ο Στόλτενμπεργκ επικεντρώθηκε στις οικονομικές κυρώσεις. «Είδαμε την αποφασιστικότητα και την ικανότητά μας να διατηρήσουμε τέτοιες οικονομικές κυρώσεις όταν χρειαστεί», ανέφερε. «Νομίζω ότι η Ρωσία υποτίμησε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να επιβάλουν κυρώσεις και να διατηρήσουν κυρώσεις μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014».