Από online εφαρμογή, στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr, θα εκδίδονται πλέον οι άδειες για τα οχήματα που θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς του δακτυλίου, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα από την ερχόμενη Δευτέρα, ύστερα από ενάμιση χρόνο, και συγκεκριμένα από την αρχή της πανδημικής κρίσης. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού κάνουν την εγγραφή τους στην εφαρμογή και δώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται για το όχημά τους, θα λαμβάνουν ψηφιακά την άδεια, την οποία θα μπορούν να εκτυπώνουν. Η άδεια θα φέρει έναν μοναδικό QR code με τον οποίο θα επιβεβαιώνεται η κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία του οχήματός τους εντός του δακτυλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας, εκτός των μονών-ζυγών, τα οποία θα συνεχίσουν να μπορούν να κυκλοφορούν εναλλάξ τις καθημερινές, εντός του δακτυλίου θα κυκλοφορούν ελεύθερα: τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα, τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα κατηγορίας euro6 (που εκπέμπουν κάτω από 120 γρ. CO2) και τα αυτοκίνητα μονίμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου.

Παράλληλα, περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν για κατ’ εξαίρεση κίνηση εντός του δακτυλίου. Στόχος είναι οι εν λόγω άδειες να μειωθούν στο μισό, ενώ αναθεωρείται προς το αυστηρότερο το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων. Για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, σχέδιο αστυνόμευσης.