Εξαιρετικά θετική είναι η εξέλιξη της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων της χώρας μας με τη Γαλλία και η συμφωνία που εμπεριέχει το δόγμα της αμυντικής συμβολής στο Παρίσι και προβλέπει μεταξύ άλλων προμήθεια, από ελληνικής πλευράς, των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra ανάμεσα σε άλλα, στο πλαίσιο της νέας αναθεωρημένης πρότασης που έχει καταθέσει η γαλλική πλευρά.

Κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα στην επιθετική στρατηγική της Τουρκίας και η αποτρεπτική ισχύς περνάει πάντα από τη στρατιωτική. Εξάλλου η γειτονική μας χώρα δεν έχει εγκαταλείψει τις ρητορικές για Γαλάζια Πατρίδα και τα συναφή, ενώ και η προσπάθειά της να γίνει ο βασικός περιφερειακός πόλος στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.

Η δε τρίτη και ουσιαστικότερη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, σε πολύ λίγο διάστημα, εκπέμπει κι ένα παράλληλο ευρωπαϊκό σήμα πως η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι μονομερές θέμα της χώρας μας, αλλά ενεργοποιεί μια συνολική ευρωπαϊκή άμυνα και αποφασιστικότητα και πολύ περισσότερο τώρα που ενεργοποιείται και η ρήτρα συνδρομής και βοήθειας σε περίπτωση απειλής από τις χώρες που υπογράφουν.

Θα έλεγε κάποιος ακόμη πιο προωθημένα πως η όλη νέα σχέση που θα επικυρωθεί σήμερα όπως και η συμφωνία στο Παρίσι είναι ένα πρόπλασμα έμπρακτης ευρωπαϊκής άμυνας στο νέο τοπίο και όπως αυτό διαμορφώνεται γεωπολιτικά. Από τη Συμφωνία στο Παρίσι περνάει ένα μέρος της ευρωπαϊκής συνοχής.