Πολύ ορθά αντέδρασε η κυβέρνηση και μπλόκαρε τις προσαγωγές δασκάλων μετά από μηνύσεις αρνητών γονέων. Η ευελιξία αυτή είναι ακόμη πιο στέρεη επειδή ακριβώς θα έχουμε σε διαβούλευση από αύριο και τις σχετικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και άρα ένα προστατευτικό και έγκαιρο δίχτυ κατά των μηνυτών που θέτουν σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Η πανδημία δεν έχει μόνο το υγειονομικό, εξάλλου, σκέλος: την πρόληψη, τη ροή του εμβολιασμού, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την επιδημιολογική επιτήρηση. Αναδεικνύει και μια όψη ευθύνης αλλά και σεβασμού στο συντεταγμένο κράτος και πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία όπου η μάχη με τον ιό κλιμακώνεται.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαμορφωθεί κλίμα ανοχής ή επιείκειας σε όσους δυναμιτίζουν τη συλλογική προσπάθεια και ορθώς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κινήθηκαν ταχύτατα. Οι ευαίσθητες κατηγορίες εργαζομένων κάνουν τα προβλεπόμενα για τον κορωνοϊό έχοντας μια ευθύνη παραπάνω αλλά και εφαρμόζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης – που εκπονείται βάσει δεδομένων για την πανδημία. Ούτε αυτοματισμοί επιτρέπονται ούτε να γίνονται οι εν λόγω εργαζόμενοι στόχοι βίας του ρεύματος του ανορθολογισμού και διαφόρων δοξασιών ή συνωμοσιολογιών. Η βιομηχανία αγωγών κατά των εκπαιδευτικών είναι συνώνυμη της διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης. Και μια πολιτεία έδειξε πως έχει τα εργαλεία να την προασπίσει έγκαιρα, αποφασιστικά και οργανωμένα.