Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εκείνο που δεν υπολόγισε ο Ερντογάν πηγαίνοντας στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα ήταν οι αντιδράσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Οχι επειδή επισκέφθηκε παρανόμως ένα ψευδοκράτος και άνοιξε πειρατικά ένα κομμάτι της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά για τη βάση που εγκατέστησε στο Λευκόνοικο των τουρκικών drones, οπλισμένων και κατασκοπευτικών. Το κατάλαβε ο τούρκος πρόεδρος πως θα υπάρξουν αντιδράσεις μόλις έφθασε στην κατεχόμενη Κύπρο και για τον λόγο αυτό απέφυγε να δώσει σημασία στη βάση αυτή, η οποία στήθηκε με την τεχνική βοήθεια του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Αφησε εκείνη την ημέρα τα drones να πετούν πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, στο πανηγυράκι που έστησε το φερέφωνό του στο ψευδοκράτος Ερσίν Τατάρ και αυτός μιλούσε για αποζημιώσεις ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων στα Βαρώσια. Ελα όμως που πρόδωσε το σχέδιό του ο Ερσίν Τατάρ προκαλώντας την οργή των κυβερνήσεων Αιγύπτου και Ισραήλ.
Μάλλον του ξέφυγε του Τατάρ όταν με την αλαζονεία που τον διακρίνει με τις πλάτες του Ερντογάν, αποκάλυψε σε ομιλία του ότι τα τουρκικά drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές κατά της Αιγύπτου. Στο Ισραήλ διάφορες μελέτες κατέγραψαν ήδη τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου από μια βάση μη επανδρωμένων πλην όμως οπλισμένων με πυραύλους αέρος - εδάφους αεροσκαφών. Το τουρκικό μυστικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, αποκαλύφθηκε και η επιδίωξη της Αγκυρας δεν ήταν τίποτα άλλη από το να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε ορμητήριο επιτήρησης της ΝΑ Μεσογείου και εάν κρίνει σκόπιμο και για τη λήψη δράσεων κατά των χωρών της περιοχής.
Ηδη τα τουρκικά drones που απογειώνονται από το κατεχόμενο Λευκόνοικο πετούν προς τη Λιβύη δήθεν για να επιτηρούν το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ή για να κατασκοπεύσουν κινήσεις πλοίων της ευρωπαϊκής δύναμης «IRINI» στην περιοχή. Αλλά ο Ερσίν Τατάρ πάνω στον ενθουσιασμό του, δεν κρατιόταν και αποκάλυψε ότι: « Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΙΗΑ) και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (SIHA) χρειάζονται 6 με 7 ώρες από το σημείο όπου βρίσκονται στην Τουρκία για να φθάσουν στον νότο (σ.σ. στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές). Ομως τα ΙΗΑ και τα SIHA που έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο θα μπορούν να απογειώνονται και να επιθεωρούν τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή που εκτείνεται από τη "Νότια Κύπρο" ή την Αίγυπτο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η βάση του Λευκονοίκου χρησιμοποιείται για τη δική μας άμυνα».
Ποια όμως άμυνα, τη στιγμή που τα οπλισμένα drones είναι καθαρά επιθετικά οπλικά συστήματα και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ανάγκη Πολεμικής Αεροπορίας, τη στιγμή που τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα μπορούν να βρεθούν από αεροδρόμια της Τουρκίας μέσα σε πέντε λεπτά πάνω από την Κύπρο. Ωστόσο η Αγκυρα επιχειρεί να παίξει γεωπολιτικά παιχνίδια με τα drones του γαμπρού του Ερντογάν. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η τουρκική αεροπορία στέλνει τελευταίως μαζί με τα F-16 και drones για να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο.
Το Ινστιτούτο Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (INSS) σε ανάλυσή του με αφορμή την επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη νέα τουρκική βάση στο Λευκόνοικο, υπογραμμίζοντας πως είναι ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, «χρήζει πιο ευρείας περιφερειακής αντίδρασης και παρακολούθησης», σημειώνει συγκεκριμένα.
Δεν είναι μόνον το Ισραήλ και η Αίγυπτος που παρακολουθούν τις τουρκικές επεκτατικές τάσεις στην Κύπρο και το φθηνό μακρύ χέρι του Ερντογάν στην περιοχή, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, ο Λίβανος, η Ρωσία και η Ιταλία. Με αρκετό προβληματισμό.