Ηταν μία από εκείνες τις βραδιές που σχεδόν τίποτα δεν σου πηγαίνει καλά. Για λίγα… εκατοστά ο Ολυμπιακός δεν άνοιξε το σκορ στη σέντρα του Λαλά και στην προβολή του Μασούρα στο πρώτο μέρος. Από μια στημένη φάση νικήθηκε ο – κατά τ’ άλλα εξαιρετικός – Τζολάκης. Κι όταν άρχισε να ανεβάζει στροφές; Επεσε πάνω σε έναν διαιτητή που όπως είπε και ο Πέδρο Μαρτίνς «στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων και του επιπέδου ενός αγώνα Champions League». Ο Σκωτσέζος, Μάντεν, έπαιξε ρόλο στην έκβαση του τελικού 1-1 του Ολυμπιακού απέναντι στη Λουντογκόρετς. Εστω κι έτσι, έστω και σε μια βραδιά που σχεδόν όλα του στράβωσαν, ήρθε το γκολ από τον Αγκιμπού Καμαρά να φέρει το ζευγάρι σε ισορροπία. Και σε ένα ματς… τελικό την ερχόμενη Τρίτη.

Εκεί, στο Ράζγκραντ της Βουλγαρίας, όλα ξεκινούν από την αρχή. Από το μηδέν. Η UEFA έχει «σβήσει» από φέτος το εκτός έδρας γκολ. Αρα το 1-1 δεν δίνει την όποια παραπάνω πιθανότητα θα έδινε στους Βούλγαρους που βρήκαν γκολ στο Φάληρο. Ούτε και χαρίζει πρόκριση στον Ολυμπιακό μια ισοπαλία με σκορ μεγαλύτερο του 1-1. Οποιος θέλει να βρεθεί στα πλέι οφ του Champions League οφείλει να κερδίσει στον επαναληπτικό. Τελεία και παύλα.

Πώς θα δούμε τον Ολυμπιακό το βράδυ της Τρίτης; Μάλλον διαφορετικό σε αρκετά σημεία σε σχέση με όσα είδαμε στο Φάληρο. Ηδη στη σκέψη του Πέδρο Μαρτίνς υπάρχει η αλλαγή του σχηματισμού. Με τις απαραίτητες αλλαγές και σε πρόσωπα σε μία τέτοια περίπτωση. Η επιστροφή στο 4-3-3 με τους δύο από τους τρεις χαφ του άξονα να είναι διαφορετική απ’ αυτούς του Φαλήρου. Με «σταθερά» τον Καμαρά και με τους Μπουχαλάκη που θα επιστρέψει και Εμβιλά στο πλάι του. Μια τριάδα που θα μπορέσει να ασκήσει περισσότερη πίεση στο build up της Λουντογκόρετς και να μην της επιτρέψει να βρει όλους εκείνους τους χώρους που βρήκε στο Καραϊσκάκη. Η αλλαγή σχήματος σημαίνει και δύο κεντρικούς αμυντικούς, αντί για τρεις. Και μια ταυτόχρονη σκέψη του Πέδρο Μαρτίνς για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, που μπορεί να βρεθεί στην αρχική ενδεκάδα.

Ο Βατσλίκ και ο Ονιεκούρου

Ο Χένρι Ονιεκούρου δηλώθηκε από τη Δευτέρα στην ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού. Και στο μυαλό όλων είχε μπει το δεύτερο παιχνίδι με τη Λουντογκόρετς. Αυτό το ματς έχει… κυκλώσει και ο ίδιος ο Νιγηριανός. Και στις δηλώσεις του πριν από το ματς με τη Λουντογκόρετς τόνισε πως θα είναι έτοιμος στη ρεβάνς. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού θα βρίσκεται σίγουρα στην αποστολή. Και είναι πιθανό να τον δούμε για πρώτη φορά με τα χρώματα του Ολυμπιακού, είτε από το ξεκίνημα, είτε στην εξέλιξη του αγώνα.  

Οπως είναι πιθανό να δούμε και τον Τόμας Βατσλίκ. Ο Τζολάκης έχει στηριχτεί από τον Μαρτίνς και δικαίως, έκανε μια σπουδαία εμφάνιση το βράδυ της Τρίτης και είναι δεδομένο πως αποτελεί το μέλλον του Ολυμπιακού στα γκολπόστ. Τι φέρνει τον Τσέχο στο μυαλό του πορτογάλου προπονητή

ενόψει της ρεβάνς; Η εμπειρία του από σπουδαίες αναμετρήσεις. Από ματς… τελικούς. Και αυτό το παιχνίδι είναι τελικός. Που μπορεί να διαρκέσει 90 ή 120 λεπτά, που μπορεί να έχει έως και πέναλτι.  

Μπορεί ακόμα να είναι αρκετά νωρίς, αλλά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αλλαγή στην κορυφή της επίθεσης. Με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί να προετοιμάζεται για το αρχικό σχήμα τούτη τη φορά, αντί του Αχμέντ Χασάν. Ο μαροκινός φορ έχει σημειώσει σπουδαία και σημαντικά γκολ σε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές για τον Ολυμπιακό και είναι αλήθεια πως τέτοια παιχνίδια του ταιριάζουν απόλυτα.  

 Ο Ολυμπιακός είναι αναγκασμένος μετά τα τελευταία γεγονότα να κοιτάζει και τον διαιτητή που θα βρει μπροστά του σε κάθε αναμέτρηση. Οι Ερυθρόλευκοι είδαν τον Σκωτσέζο Μάντεν να σφυρίζει… αλλοπρόσαλλα στο πρώτο παιχνίδι και δικαίως ο Μαρτίνς εξέφρασε δημοσίως τα παράπονά του.

Στο δεύτερο παιχνίδι οι Ερυθρόλευκοι θα βρουν έναν διαιτητή αρκετά γνώριμο. Η UEFA όρισε τον Ισραηλινό, Ορελ Γκρίνφιλντ, για να σφυρίξει την Τρίτη. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του, Ρόι Χασάν και Ιντάν Γιαρκόνι και τέταρτος ο Γκαλ Λέιμποβιτς. Ο έμπειρος ρέφερι είχε οριστεί τον περασμένο Μάιο στα ματς των play off Αρης – Ολυμπιακός και ΑΕΚ – Παναθηναϊκός VAR, ενώ ήταν διαιτητής και στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Μπενφίκα (2-3). Εκτός από τα συγκεκριμένα ματς ο Γκρίνφιλντ είχε σφυρίξει για τη Superleague στις 12 Ιανουαρίου του 2020 το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (1-0).

Από εκεί και πέρα όσον αφορά τον Ολυμπιακό, έχει σφυρίξει το ματς των ομίλων του Europa League με την Αστάνα στο Καζακστάν το 2016 (1-1), αλλά και το παιχνίδι των προκριματικών με την Μπασακσεχίρ στην Τουρκία το 2019, όπου οι Ερυθρόλευκοι είχαν επικρατήσει με 1-0.