ΕΝΤΑΧΕΙ

Κίνητρα και προϋποθέσεις για την

προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Ευνοϊκές προϋποθέσεις για την περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης δημιουργούνται – κατά το υπουργείο Μεταφορών – με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των συνεργείων που αναλαμβάνουν εργασίες επισκευής και συντήρησης σε οχήματα υψηλής τάσης. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν από το Μεταφορών, εξασφαλίζεται η τεχνική υποστήριξη των συγκεκριμένων οχημάτων σε όλο τον κύκλο ζωής τους.  

Ειδικότερα, η ΚΥΑ αφορά μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, τρίκυκλα και ελαφρά τετράκυκλα οχήματα έως 9 θέσεων των ακολούθων κατηγοριών:  

Ηλεκτροκίνητα οχήματα, η κίνηση των οποίων παρέχεται αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται στους συσσωρευτές τους.

Υβριδικά οχήματα με ηλεκτρική ενέργεια συνδυασμένη με τη λειτουργία κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς και υβριδικά οχήματα κατηγορίας Plug-in Hybrid, στα οποία η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κίνησή τους παρέχεται κυρίως από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθηκεύεται στους συσσωρευτές τους.

Οι χώροι πρέπει να διαθέτουν απαραίτητη σήμανση, όπως αναγνωριστικές πινακίδες επί του οχήματος και οριοθέτηση του χώρου με εμφανή σήμανση υψηλής τάσης, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις εκτέλεσης όλων των εργασιών με ασφάλεια, τόσο για τα οχήματα όσο και για τους εργαζόμενους του συνεργείου.

Σήμανση αιωνόβιων

δέντρων της Επανάστασης

Στη σήμανση 71 αιωνόβιων δέντρων της Πελοποννήσου που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης προχωρά το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 7 Αυγούστου με τη σήμανση της γηραιότερης λυγαριάς της Ελλάδας, που υπήρξε μάρτυρας της πρώτης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων στα Κάτω Μηνάγια Μεσσηνίας ενώ θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα με τη σήμανση δύο ιστορικών δέντρων του νομού Ηλείας, της μνημειακής ελιάς που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Λυγιάς και του αιωνόβιου πλατάνου που βρίσκεται στην πλατεία της ιστορικής Ανδρίτσαινας.

Μέχρι τέλος του έτους θα έχει σημανθεί το σύνολο των μνημειακών αυτών δέντρων, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021».