Κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απήγγειλαν χθες γερμανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε έναν σύρο γιατρό που έχει καταγγελθεί για βασανισμό ανθρώπων σε στρατιωτικά νοσοκομεία της πατρίδας του και τη δολοφονία ενός από αυτούς. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης, ο Αλα Μούσα, που έφτασε στη Γερμανία το 2015 και εξασκούσε την ιατρική προτού συλληφθεί, την περασμένη χρονιά, κατηγορείται για 18 υποθέσεις βασανισμών σε στρατιωτικά νοσοκομεία της Χομς και της Δαμασκού.  

Στο ξεκίνημα της λαϊκής εξέγερσης σε βάρος του Μπασάρ αλ Ασαντ, θύμισε η Εισαγγελία, το 2011, οι διαδηλωτές συχνά συλλαμβάνονταν και βασανίζονταν. Τραυματισμένοι πολίτες που θεωρούνταν μέλη της αντιπολίτευσης μεταφέρονταν επίσης σε στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου βασανίζονταν και κάποιες φορές δολοφονούνταν. Ο Μούσα κατηγορείται, μεταξύ άλλων, πως έριξε οινόπνευμα στα γεννητικά όργανα ενός εφήβου και ενός ακόμα άνδρα και τους έβαλε φωτιά με αναπτήρα, ότι χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές έναν κρατούμενο που πάθαινε επιληπτική κρίση και λίγες ημέρες αργότερα του χορήγησε κάποια ουσία με αποτέλεσμα να πεθάνει, ότι κρεμούσε ανθρώπους από τα ταβάνια και τους χτυπούσε με γκλοπ, καθώς και ότι προσπάθησε να καταστήσει κρατούμενους στείρους.  

Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Συνταγματικά και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαιρέτισε την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μούσα. «Τα εγκλήματα σε βάρος της συριακής κοινωνίας των πολιτών δεν λαμβάνουν χώρα μόνο στα κέντρα κράτησης των μυστικών υπηρεσιών» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Κάλεκ. «Το σύστημα βασανιστηρίων και εξόντωσης της Συρίας είναι περίπλοκο και υπάρχει χάρη στη στήριξη πολλών παραγόντων».  

Τον Φεβρουάριο, γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση ένα πρώην μέλος της μυστικής αστυνομίας του Ασαντ, τον Εγιάντ αλ Γκαρίμπ, για τον ρόλο που έπαιξε στον βασανισμό κρατουμένων – μια απόφαση ορόσημο που δημιουργεί, σύμφωνα με τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προηγούμενο για άλλες υποθέσεις του δεκαετούς πολέμου της Συρίας. Ηταν η πρώτη φορά που δικαστήριο εκτός της Συρίας ανέλαβε και εκδίκασε υπόθεση στην οποία εμπλέκονται σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι γερμανοί εισαγγελείς επικαλέστηκαν την αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας.