Σκληρή αναμέτρηση ετοιμάζονται να δώσουν οι πολυαναμενόμενες ταινίες στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο θα σηκώσει αυλαία την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 11 του μήνα. Ανάμεσα στις πρεμιέρες των μεγάλων στούντιο και του ανεξάρτητου σινεμά που θα προβληθούν από τους πολυβραβευμένους κινηματογραφικούς δημιουργούς, όπως οι Τζέιν Κάμπιον, Ρίντλεϊ Σκοτ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Πάολο Σορεντίνο, βρίσκεται και το βιογραφικό δράμα «Spencer» του Πάμπλο Λαρέν με πρωταγωνίστρια την Κρίστεν Στιούαρτ στον ρόλο της πριγκίπισσας Νταϊάνας. Ο χιλιανός σκηνοθέτης, ο οποίος το 2016 είχε υπογράψει και την ταινία «Jackie», τοποθετεί την ιστορία σ’ ένα Σαββατοκύριακο στις αρχές των 90s στο Σάντριγχαμ, όταν η Νταϊάνα, η οποία περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με τη βασιλική οικογένεια, αποφασίζει να δώσει τέλος στον γάμο της με τον Κάρολο. Το σενάριο του φιλμ υπογράφει ο δημιουργός της σειράς «Peaky Blinders» Στίβεν Νάιτ, ενώ στην ταινία παίζουν ακόμη οι Τίμοθι Σπαλ, Σάλι Χόκινς και Σιν Χάρις – τον πρίγκιπα Κάρολο υποδύεται ο Τζακ Φάρθινγκ.

Στις λιγοστές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πάμπλο Λαρέν, εντυπωσιάζει η ομοιότητα της ηθοποιού με την πριγκίπισσα. Το φιλμ, μετά το Φεστιβάλ της Βενετίας, θα ξεκινήσει την προβολή του στις σκοτεινές αίθουσες. Να σημειωθεί ότι η επόμενη χρονιά σηματοδοτεί τα 25 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Η ιστορία του πιο δημοφιλούς προσώπου του βρετανικού παλατιού έχει συγκινήσει και αγαπηθεί όσο καμία άλλη τόσο στην αγγλική τηλεόραση όσο και στην αμερικανική. Το δημοφιλές θέμα έχει παρουσιαστεί τουλάχιστον σε 14 ταινίες – το 2013, η Ναόμι Γουότς είχε αναλάβει να υποδυθεί την πριγκίπισσα Νταϊάνα στην ταινία με τον ομώνυμο τίτλο -, ντοκιμαντέρ, φιλμ μικρού μήκους και σειρές με θέμα τη ζωή της. Τη συνέχεια σε αυτόν τον κινηματογραφικό μαραθώνιο αναμένεται να δώσει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, το οποίο ετοιμάζει δύο νέα πρότζεκτ για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Πρόκειται για την ταινία μεγάλου μήκους «Diana», την οποία θα σκηνοθετήσει η Τζέμα Τσίσναλ, και μια σειρά ντοκιμαντέρ, 60λεπτων επεισοδίων, με τίτλο «Diana’s Decades» με την υπογραφή του Νικ Εϊντζελ.

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ. Μεγάλο όμως ενδιαφέρον υπάρχει και για τη βιογραφία που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον πρίγκιπα Χάρι στο τέλος του 2022. Σε ό,τι αφορά το εγχείρημα που θ’ αποκαλύπτει άγνωστες και σκοτεινές πλευρές του, ο επαναστάτης των ανακτόρων αναφέρει στο σημείωμα που έδωσε στον εκδότη του ότι «δεν το γράφω αυτό το βιβλίο ως ο πρίγκιπας που γεννήθηκα αλλά ως ο άνθρωπος που έγινα». Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Sun», ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ αμείφθηκε πλουσιοπάροχα για τη βιογραφία που πρόκειται να εκδώσει. Η προκαταβολή που έλαβε και την οποία λέγεται ότι διέθεσε σε φιλανθρωπικό σκοπό φτάνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House υποστηρίζει ότι θα είναι «μια ενδόμυχη και εγκάρδια βιογραφία για μία από τις πιο συναρπαστικές προσωπικότητες της εποχής μας». Στην ουσία πρόκειται για μια εξιστόρηση των εμπειριών, των περιπετειών, των απωλειών αλλά και όλων των μαθημάτων που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του.

Τη συγγραφή αυτής της λαμπερής, της γεμάτης δύσκολες και σκοτεινές στιγμές ζωής, ανέλαβε να κλείσει σε λέξεις ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός δημοσιογράφος Τζον Τζόζεφ Μέρινγκερ.

Ο πρίγκιπας Χάρι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», ήρθε σε επαφή με τον δημοσιογράφο μέσω του Τζορτζ Κλούνι. Οι Σάσεξ διατηρούν φιλικές σχέσεις με το ζευγάρι Τζορτζ και Αμάλ Κλούνι, οι οποίοι μάλιστα παραβρέθηκαν στον γάμο του ζευγαριού. Επίσης ο χολιγουντιανός σταρ συνδέεται με τον δημοσιογράφο αφού σκηνοθέτησε την ταινία «The Tender Bar», το θέμα της οποίας παίρνει από ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε ο Τζον Τζόζεφ Μέρινγκερ το 2004.

Να σημειωθεί ότι ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House είχε αναλάβει και το πρώτο παιδικό βιβλίο της Μέγκαν Μαρκλ υπό τον τίτλο «The Bench».